ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα Brexit: Να υπάρξει μια ΕΕ ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη, λέει ο Βούτσης

Αποτελέσματα Brexit: Να υπάρξει μια ΕΕ ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη, λέει ο Βούτσης
EUROKINISSI

«Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της ΕΕ, θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

«Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Βούτσης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα συμφώνησε ότι «πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ. πράγματα που «μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο».

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και θετικές συνέπειες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, π.χ., όπως ανέφερε, «για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιούνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ