ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Ηράκλειο: Στην αγχόνη που έστησαν για το ΣΥΡΙΖΑ κρεμάστηκαν οι ίδιοι

Τσίπρας από Ηράκλειο: Στην αγχόνη που έστησαν για το ΣΥΡΙΖΑ κρεμάστηκαν οι ίδιοι
Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο την Τρίτη EUROKINISSI

«Μαζί θα είμαστε και στα εύκολα και στα δύσκολα. Μαζί θα είμαστε και τη Δευτέρα», υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης από το Ηράκλειο, μνημονεύοντας Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα. Αυτό κάνουμε από την πρώτη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πολεμάμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδίστακτους τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι «θέλουν να ξεμπερδέψουν μαζί μας για να μην έχουν αύριο αντίπαλο να τους κοιτά στα μάτια, ξεπερνώντας και το χειρότερο εαυτό τους».

«Στην αγχόνη που έστησαν για το ΣΥΡΙΖΑ κρεμάστηκε τελικά με απόφαση του κ. Μητσοτάκη ο δικός του υποψήφιος στη Ροδόπη. Υπάρχει Νέμεσις μερικές φορές στην πολιτική. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υποκριτή και πωλητή εθνικοφροσύνης να αμφισβητήσει τη δική μας πατριωτική ευθύνη».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη πως επιθυμεί μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση για να μην μπορεί η Βουλή να έχει αξιοπιστία, γι΄ αυτό κι έθεσε ως διακύβευση των εκλογών να μην επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο κι ασύδοτο.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλώς εκ νέου πρωθυπουργός, αλλά να είναι ηγεμόνας. Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλι έχει ως οδηγό. Διαίρει και βασίλευε. Δυστυχώς, αυτό το έχουν αποδεχτεί μικρότερα κόμματα που βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ. Αυτή η στάση ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς. Η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως στην κρίση του λαού είναι δυο εναλλακτικές στρατηγικές και δύο προγράμματα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που έχει καταθέσει ως πρόγραμμα σταθερότητας, πριν από δύο μήνες, στις Βρυξέλλες και δεν έχει καμιά σχέση με όσα προεκλογικά και πλουσιοπάροχα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δεν προβλέπει αυξήσεις στο μέσο μισθό της τάξης του 25% αλλά πραγματική αύξηση μόλις 1,3% σωρευτικά στην επόμενη τετραετία. Δεν προβλέπει 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά μονάχα 10.000 αντικαταστάσεις όσων αποχωρήσουν. Δεν προβλέπει αυξήσεις στου δημόσιους υπαλλήλους, αλλά μειώσεις στο μισθολόγιό τους κατά 730 εκατομμύρια. Και πραγματική μείωση κατά 10% των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως η υγεία και η παιδεία. Στο πρόγραμμά τους λένε πράγματα που δεν πρόκειται να υλοποιήσουν και κρύβουν επιμελώς άλλα που έχουν σκοπό να υλοποιήσουν, όπως για τη διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως είναι συνήγορος του κ. Μητσοτάκη στην κατάργηση του άρθρου 16 και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και πως είναι συμπλήρωμα της Δεξιάς από το 2012 και μετά.

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα του κόμματός του συμπαγές, δίκαιο, προοδευτικό και ρεαλιστικό για την κοινωνία και τη χώρα.

«Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους. Προβλέπει τη μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Και βεβαίως την φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν έξι δισ. ευρώ υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας, της οικονομίας, των πολιτών. Την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ