ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών Τσίπρα με τους αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών Τσίπρα με τους αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα τον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση. 

Παρόλο που στην ατζέντα της συνάντησης κύριο θέμα ήταν ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκαν και στο μεγάλο γεγονός της ημέρας, το Brexit.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι αποφάσεις για μία καλύτερη Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα», ανέφερε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε ότι ο λαός απαντά για την ανεργία, για τους φόρους και τιμωρεί και τη χώρα του και την Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ», σχολίασε ο πρωθυπουργός. «Εγώ πιστεύω ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ευρώπη μεγαλύτερη και σοβαρότερη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Και καλύτερη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, «και όχι τάσεις δραπέτευσης και αποχώρησης», συνέχισε ο Λεβέντης.

«Είναι ένα σοκ αυτό για την Ευρώπη, ας ελπίσουμε ότι θα το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Λεβέντης σχολίασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως «με κάποιον τόπο να διορθώσουν το λάθος. Χρειάζεται η Ευρώπη και την Αγγλία. Χρειάζεται η Ευρώπη όλα τα κράτη».

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε πως "καταλήξαμε είναι ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους, οι δε περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν. Το 3% πρέπει να μείνει, λόγω του ενδεχομένου να αναμειχθεί η Τουρκία στα εσωτερικά της Ελλάδας".

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και αναφερόμενος στο θέμα της εξόδου της Βρετανίας είπε: "Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ".

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το κόμμα του έχει πλήρη πρόταση, την οποία ανέλυσε στον κ. Τσίπρα, “πολλά σημεία της οποίας τα θεωρεί λογικά αλλά βεβαίως πρέπει να υπηρετήσει και μια κομματική γραμμή”, όπως είπε, ενώ διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχει σύγκλιση γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση”.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο, ενώ όπως είπε η συζήτηση συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ