ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκεπτικισμός στο Μαξίμου μετά το Brexit

Σκεπτικισμός στο Μαξίμου μετά το Brexit
Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σκεπτικισμό για την πορεία της ενωμένης Ευρώπης αλλά και για την επαναφορά σεναρίων περί Grexit προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το επιτελείο του περίμεναν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στους συνεργάτες του ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και χωρίς να εκδηλωθούν βεβιασμένες κινήσεις ούτε από τις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πρωτίστως ο πρωθυπουργός επεχείρησε να εντοπίσει τα αίτια της απόφασης των Βρετανών υπέρ του Brexit. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην τηλεοπτική του δήλωση όπου ουσιαστικά προσδιόρισε ως κύρια αιτία για την αγανάκτηση των Βρετανών τις πολιτικές λιτότητας, τις υπεροπτικές συμπεριφορές των τεχνοκρατών της Ευρώπης, τις διακρίσεις μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και την α λα κάρτ αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η λύση βρίσκεται στην συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής ευρωπαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς υπέρ των συντηρητικών δυνάμεων και θα προτάσσει το κοινωνικό πρόσωπο μιας Ευρώπης αλληλεγγύης των λαών. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να πυκνώσει τις επαφές του με ευρωπαίους σοσιαλιστές για κοινό βηματισμό και κοινές δράσεις απέναντι σε μία Ευρώπη που δείχνει το σκληρό της πρόσωπο εκτρέφοντας φαινόμενα εθνικισμού και τροφοδοτώντας την άνοδο της ακροδεξιάς.

Το Μαξίμου δεν έδειξε να φοβάται την επαναφορά σεναρίων περί Grexit εκτιμώντας ότι η ΕΕ επιθυμεί διακαώς σ’ αυτήν την φάση την σταθερότητα και όχι κινήσεις υψηλού ρίσκου. Άλλωστε το 2017 προοιωνίζεται μία ακόμη δύσκολη χρονιά για την ΕΕ αφού έπονται κρίσιμες εκλογές τόσο στην Γερμανία όσο και στην Γαλλία. Δύο από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνουν πως έχουν κατανοήσει πως η συνέχιση της κρίσης στην Ελλάδα δεν ευνοεί την αποκατάσταση της ομαλότητας με ανοιχτό και το μέτωπο του προσφυγικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ