ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Μάχη για την ανατροπή μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Μάχη για την ανατροπή μέχρι να κλείσουν οι κάλπες
Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου και πραγματοποίησε την τελευταία του προεκλογική ομιλία λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Η συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στο Λιμάνι (προβλήτα Α') από όπου έστειλε τα μηνύματά του στους ψηφοφόρους.

«Μάχη για την ανατροπή μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, στο σήμερα για να προστατεύσουμε το αύριο», χαρακτήρισε τις εκλογές της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελευταία προεκλογική ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για σκληρά διλήμματα, με το σχέδιο του κόμματός του να έχει ως προμετωπίδα του τη δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, «που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών».

«Θα είμαστε εδώ, όρθιοι και δυνατοί για να σταθούμε δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που θα βάζουν στο στόχαστρο. Τούτη την ώρα δίνουμε την πιο ωραία μάχη», με τους πολίτες να φωνάζουν "Αλέξη μαζί, στη νέα εποχή" και τον κ. Τσίπρα να απαντά "θα είμαστε μαζί και τη Δευτέρα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, ανάφερε πως στη ΝΔ δεν θέλουν μόνο να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά και πάση θυσία να αποδυναμώσουν το κόμμα του, «τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν την επόμενη ημέρα ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς»: «Στόχος τους βασικός, επίσης, είναι μια κατακερματισμένη, αντιπολίτευση. Πολλά κι ανίσχυρα κόμματα στη Βουλή. Μια ασθενική, ασταθής δημοκρατία. Διαίρει και βασίλευε. Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική της ΝΔ σήμερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα εξουσίας κι όχι συμπλήρωμα της Δεξιάς, όπως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: "Στο πλαίσιο της προοδευτικής κυβέρνησης μας έδιναν σφαλιάρες και γυρνούσαμε το μάγουλο. Όχι πια, τώρα θα απαντάμε".

Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε κι ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αποχής: «Καλούμε και κάθε πολίτη που με την κούραση δύο εκλογικών αναμετρήσεων σκέφτεται να μη προσέλθει στις κάλπες. Να μην βγάλει από το λογαριασμό της δημοκρατίας την ψήφο του γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της ΝΔ. Να πείσουμε κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο γιατί είναι κρίσιμος για τη ζωή όλων ο συσχετισμός που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής και γιατί καμιά αναμέτρηση δεν κρίνεται πριν ο λαός την κρίνει με την ψήφο του».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τη ΝΔ πως προσπαθεί να κρύψει το σκληρό και βάρβαρο πυρήνα του προγράμματός της, όπως τις μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις δομές προστασίας του πολίτη, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτός είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας τους. Δεν έτυχαν οι εκατόμβες της πανδημίας ούτε τα Τέμπη. Στο δίλλημα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα εμείς έχουμε αποφασίσει σε ποιο μέρος είμαστε. Είμαστε με την ανθρωπιά κι όχι με τη βαρβαρότητα. Αυτή είναι θεμελιώδης διαφορά μας με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Αυτοί μιλάνε για κόστη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τη ΝΔ πως προτίμησε να πολιτευτεί με όρους fake news, δολοφονίας χαρακτήρων, εικονικής πραγματικότητας, αξιοποιώντας την υπεροπλία της στο χώρο της «ενημέρωσης 107»: Κι έκανε το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει. Επέλεξε το στρίβειν διά της Θράκης. Επιστράτευσε το θράσος, το ψέμα, την εθνοκαπηλία και την ΕΥΠ για να βυθίσει τη χώρα στα θολά νερά του διχασμού. Και δεν δίστασαν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές διχασμού. Αυτή είναι η ΝΔ του 2023 ή μήπως η ΕΡΕ της δεκαετίας του ‘50; Εθνικόφρονες οι μισοί και μειωμένης εθνικής συνείδησης οι άλλοι μισοί Έλληνες. Έλαβαν, όμως, αυτό που τους άξιζε. Ένα μάθημα ευθύνης, πατριωτισμού, και δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Για το ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το λάκκο ο κ. Μητσοτάκης και τελικά έπεσε ο ίδιος μέσα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εμείς με την πατρίδα δεν παίζουμε» και πως «δεν βγάζουμε την Ελλάδα στο παζάρι για λίγες χιλιάδες ψήφους», υπενθυμίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε, μάλιστα, πως στόχος της ΝΔ με τις «απειλές» της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν να τρομοκρατήσουν σήμερα τη μειονότητα, αλλά αύριο τους εργαζόμενους, τους νοσηλευτές, τους εκπαιδευτικούς, τους ντελιβεράδες, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τις νέες και τους νέους, και κάθε πολίτη, κάθε κοινωνική ομάδα που θα αντιστέκεται.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως οι διαφορές με τη ΝΔ αφορούν και την καθημερινότητα των ανθρώπων, στις εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα, στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την πρώτη κατοικία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανάλαβε τις δεσμεύσεις του κόμματός του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ άμεσα, με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αυξήσεις 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και 7,5% σε όλους τους συνταξιούχους, μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, φορολόγηση των υπερκερδών των κολοσσών της ενέργειας και των διυλιστηρίων, «που έκαναν την κρίση ευκαιρία πλουτισμού και συσσώρευσαν έξι δισ. ευρώ υπερκέρδη», ισχυρή κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας, ένα νέο ΕΣΥ, μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση με ποιοτικά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και με έμφαση στην έρευνα, αλλά κι ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας για το παιδί, τις μητέρες, τα νέα ζευγάρια, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία κι ένα πρόγραμμα που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, «για να αποτραπεί η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας στην ιστορία της χώρας, υπέρ λίγων και ξένων συμφερόντων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ