ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι οι νέοι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Τα βιογραφικά τους

Όλοι οι νέοι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Τα βιογραφικά τους
ΙΝΤΙΜΕ . ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχειου)

Συνολικά 33 υφυπουργοί πλαισιώνουν την νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρκετοί από αυτούς είναι νέοι και αναλαμβάνουν για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο.

Αναλυτικά τα βιογραφικά τους, έχουν ως εξής:

Θάνος Πετραλιάς, υφ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Ο κ. Θάνος Πετραλιάςeurokinissi

Ο Αθανάσιος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Σήμερα απασχολείται ως επιστημονικό προσωπικό στην Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Γιώργος Κώτσηρας υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Γιώργος ΚωτσήραςEUROKINISSI

Ο Γιώργος Κώτσηρας γεννήθηκε το 1984 και είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σπουδές:
Νομική Σχολή Αθηνών (2006) Νομική Σχολή Αθηνών – Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (2007) Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III-Paul Cezanne – Μεταπτυχιακό στο Διοικητικό Δίκαιο & την Τοπική Αυτοδιοίκηση (2008) Αριστούχος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών

Ξένες γλώσσες: Αγγλικά & Γαλλικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

• Εξελέγη Βουλευτής Δυτικής Αττικής στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019,
• Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,
• Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου,
• Μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία,
• Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος (για την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019),
• Μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του,
• Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας της Βουλής,
• Μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Σερβίας της Βουλής.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

•Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος & Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων (2010-2014) •Υποψήφιος Ευρωβουλευτής (Ευρωεκλογές 2014) •Επιλαχών Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (Εθνικές Εκλογές 2015) •Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ (2016-2019) •Μέλος Τομέων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ΝΔ (από το 2016) •Πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (2ος νικητής Πανελληνίου Πρωταθλήματος 2001 στα διπλά κάτω των 18).

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υφυπουργός Εξωτερικών

Η κ. Αλεξάνδρα ΠαπαδοπούλουΙΝΤΙΜΕ

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1957. Έχει πτυχίο Νομικής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.

  • Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά ενώ έχει ένα παιδί. Το 1981 ξεκίνησε τη μακρά θητεία της στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, από το υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος Πρεσβείας και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μια πλούσια καριέρα στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.
  • Επαγγελματική καριέρα
  • Φεβρουάριος 2020- Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ
  • Ιούλιος 2019- Ιανουάριος 2020 Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού
  • Σεπτέμβριος 2016- Ιούλιος 2019 Επικεφαλής της Αποστολής της ΕΕ για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κόσοβο(EULEX)
  • Δεκέμβριος 2015-Αυγουστος 2016 Πρέσβης της Ελλάδας σε Ουρουγουάη και Παραγουάη
  • Σεπτέμβριος 2014- Οκτώβριος 2015 Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ
  • Ιανουάριος 2013 -Σεπτέμβριος 2014 Υπουργείο Εξωτερικών / Γενική Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Υπεύθυνη για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ το 2014.
  • 2007-2012 Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια
  • 2002-2007 Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη (2005-6:θητεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας)
  • 2006 Προαγωγή στον Πρεσβευτικό βαθμό
  • 2001-2002 Υπουργείο Εξωτερικών, Υποδιευθύντρια / Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων
  • 2000 Επικεφαλής Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου, Πρίστινα Κόσοβο
  • 1999-2000 Υπουργείο Εξωτερικών, Διεύθυνση Διεθνών Οργανισμών / Επικεφαλής Τμήματος Ηνωμένων Εθνών
  • 1994-1999 Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, Καναδάς, Πρόξενος / Γενική Πρόξενος
  • 1997 Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Α’
  • 1995 Προαγωγή σε Σύμβουλο Πρεσβείας Β’
  • 1991-1994 Πρεσβεία της Ελλάδας στο Αμμάν, Ιορδανία, Αναπληρωτής επικεφαλής Αρχής
  • 1991 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Α’
  • 1987-1991 Πρόξενος της Ελλάδας στη Ν. Ορλεάνη, Λουιζιάνα ΗΠΑ
  • 1987 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Β’
  • 1982-1987 Υπουργείο Εξωτερικών Διεύθυνση Β. Αμερικής (ΗΠΑ/Καναδάς), Μέλος Διαπραγματευτικής Ομάδας για τις Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • 1984 Προαγωγή σε Γραμματέα Πρεσβείας Γ’
  • 1981-1982 Υπουργείο Εξωτερικών / Διπλωματική Ακαδημία
  • 1981 Εισαγωγή στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ακόλουθος Πρεσβείας

Αλεξάνδρα Σδούκου υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η κα Αλεξάνδρα ΣδούκουΙΝΤΙΜΕ

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Δίπλωμα Επιμόρφωσης Στελεχών για Ηγεσία, Καινοτομία και Διαπραγματεύσεις του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Στάθης Κωνσταντινίδης, υφ. Μακεδονίας – Θράκης

Ο κ. Στάθης ΚωνσταντινίδηςEurokinissi

Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, αναλαμβάνει ο Στάθης Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Κωνσταντινίδης διαδέχεται τον Σταύρο Καλαφάτη. Ο κ. Κωνσταντινίδης είναι βουλευτής Κοζάνης με τη ΝΔ, που όμως γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις 21 Μαΐου του 1969. Κατέχει πτυχίο Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει πραγματοποιήσει διδακτορικό Νομικής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διδακτορική διατριβή που εκπόνησε έχει τίτλο «Η συνάφεια στην ποινική δίκη». Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά.

Έως σήμερα διετέλεσε Διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «ο Άγιος Παντελεήμονας» από το 2004 μέχρι το 2007. Διετέλεσε υποδιοικητής στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης από το 2007 μέχρι το 2008. Συμμετείχε στην Επιτροπή Διοίκησης του φορέα παιδικής μέριμνας «Φιλοξενία» για παραμελημένα παιδιά. Παράλληλα, άσκησε καθήκοντα Συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Μαΐου 2012 με τη ΝΔ και εξελέγη στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019, όπως και στις δύο εκλογικές μάχες του 2023.

Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών

Η κα Βιβή ΧαραλαμπογιάννηEurokinissi

Η Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη, από τον Ιούλιο του 2019, διατέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης.

Υπό τον συντονισμό της ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τη στοχοθεσία, αξιολόγηση και τα κίνητρα ανταμοιβής των υπαλλήλων, το προσοντολόγιο, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου καθώς και θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας των δημοσίων υπηρεσιών, τον εξορθολογισμό αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, και την τηλεργασία. Επίσης, προεδρεύει στην Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα για τη χάραξη πολιτικών στελέχωσης στο Δημόσιο καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Την περίοδο 2011-2014 διατέλεσε επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ως μόνιμη υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εφαρμογή πολιτικών διοίκησης προσωπικού.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος ΜΒΑ του Ε.Α.Π. και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α. Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφ. Υποδομών

Η κα Χριστινα ΑλεξοπούλουEUROKINISSI

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1978 και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της από τη σελίδα της Βουλής:

Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι παντρεμένη με τον Πατρινό δικηγόρο Θεόδωρο Τζαμαλούκα και έχουν μία κόρη 2 ετών, την Πηνελόπη.
Επάγγελμα:
Πολιτικός Μηχανικός
Σπουδές:
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και γραμματέας της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας: Ρωσίας, Ινδίας και Σλοβακίας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Εργάζεται αδιαλείπτως από τα φοιτητικά της χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, από το 1998. Ως Πολιτικός Μηχανικός και Επιχειρηματίας, στον χώρο της υλοποίησης δημοσίων έργων, ατομικά ή μέσω εταιρειών της, όπως το Τεχνικό Γραφείο Χρ. Αλεξοπούλου και η Ασφαλτική Πατρών, έχει συμμετάσχει, επιβλέψει ή αναλάβει την υλοποίηση δεκάδων έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας, στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια ΔΕΠΙΝ (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά).

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται από οικοδομικές άδειες, κατασκευές κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, έλεγχοι στατικής επάρκειας κτηρίων, τεχνικές μελέτες και αναστηλώσεις ιστορικών μνημείων, έως μεγάλοι άξονες επικοινωνιών και μεταφορών, όπως η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και το τοπικό δίκτυο του ΟΤΕ, καθώς και έργα που σχετίζονται με υποδομές εθνικής ασφαλείας.

Αναπτύσσει έντονη κοινωνική και πολιτική δράση στον χώρο της Κεντροδεξιάς, από τα μαθητικά της χρόνια.
Μετά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, το 2004–2010 διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Το 2006 εξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας, πρώτη στον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τη λήξη της θητείας της στην Αυτοδιοίκηση, το 2010, ασχολείται πολιτικά με τον επαγγελματικό της κλάδο, εκλεγόμενη σε διάφορες θέσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Σήμερα είναι Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκλεγμένη με την παράταξη που υποστηρίζει η ΝΔ. Δραστηριοποιείται επίσης στον κοινωνικό τομέα, μέσα από φορείς ή θεσμούς όπως η Εκκλησία, ο εθελοντισμός και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

*Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της κ. Αλεξοπούλου

Κ. Κυρανάκης, υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο κ. ΚυρανάκηςEUROKINISSI

Γεννήθηκε το 1987 στο Λουξεμβούργο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Βόλο και την Κρήτη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας.

Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ. Επίσης, υπήρξε συνιδρυτής της πρώην πλατφόρμας BrainGain για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το 2014 συμμετείχε και στην καμπάνια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.

Πολιτική σταδιοδρομία

Δραστηριοποιήθηκε με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017.

Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και έλαβε 34.232 σταυρούς, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (που έγιναν με λίστα) ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών.

Από τον Απρίλιο του 2016 είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εργάστηκε για 2,5 χρόνια ως αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου, όταν και αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, λαμβάνοντας περισσότερους από 42.000 σταυρούς. Στις 18 Ιουλίου 2019 εξελέγη με 238 ψήφους γραμματέας της Βουλής.

Έλενα Ράπτη, υφ. Τουρισμού

Η κα Έλενα ΡάπτηEUROKINISSI

Η Έλενα Ράπτη εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2004. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα Δευτέρα, ανακοινώθηκε υφυπουργός Τουρισμού στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γεννημένη στις 9 Μαΐου 1975 στη Θεσσαλονίκη, η Έλενα Ράπτη αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο της συμπρωτεύουσας.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.

Η Έλενα Ράπτη έχει διατελέσει, επίσης, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νίκος Ταχιάος, υφ. Υποδομών και Μεταφορών

Ο κ. Νίκος ΤαχιάοςEUROKINISSI

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Φοίτησε σε δυο δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1979 πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα:

«Η πρώτη επανάσταση της ζωής μου ήρθε όταν παραβιάζοντας τις αντίθετες οδηγίες των γονιών μου, βρέθηκα να ασχολούμαι με τα πολιτικά. Η κοινωνικοποίησή μου ολοκληρώθηκε όταν εντάχθηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που μου επιφύλαξε την πρώτη ανάμειξη με τη δημόσια διοίκηση, ως εκπρόσωπο των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, και μέσα από την ΟΝΝΕΔ όπου υπήρξα πρόεδρος από το 1987 ως το 1990.

»Την χρονιά μετά την αποφοίτησή μου από την Πολυτεχνική, η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα 2300 χρόνια της. Τότε ήταν που στις αφηγήσεις των Σαλονικιών που με γέννησαν, προστέθηκε και η συστηματική μελέτη της πόλης μου, που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε άσβεστο πάθος. Από την άλλη η πολιτική με συνάρπαζε. Δεν ήθελε πολύ… το 1986 εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο νεότερος μέχρι τότε, μόλις 24 ετών. Για πέντε ολόκληρες θητείες βρέθηκα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και σε θέσεις διοίκησης του δήμου, ως το 2006 που αποχώρησα.

»Από το 1991 μέχρι το 1994 ήμουν αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, στην νηπιακή, αλλά ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο των τριών δημοτικών ραδιοφώνων FM100, FM100,5 Λόγου και Τέχνης, FM101 και της TV100.

»Το 1995 και για δυο χρόνια ορίστηκα αντιδήμαρχος πολιτισμού, σε μια θητεία που έχει αφήσει σε μένα τουλάχιστον, εξαιρετικές εικόνες και μνήμες. Ο Alan Bates με την Peter Hall Company, ο Philip Glass, οι Momix, ο Zbigniew Preisner, η Milva, ο Helmut Newton που εγκαινίασε ο ίδιος την αναδρομική έκθεσή του και τον οποίον ξενάγησα στη Μοδιάνο για να φωτογραφήσει πάγκους χασάπηδων και τελάρα με ζαρζαβατικά, το Cirque Baroque, το πρώτο τσίρκο χωρίς ζώα που στήθηκε στην Ελλάδα και οι performers δρόμου UrbanSax που ζωντάνεψαν το Γεντί-Κουλέ, είναι καλλιτέχνες και σχήματα που έμειναν αξέχαστα.

»Το 2002 ανέλαβα αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, για μια τετραετή διαδρομή που μου επιτρέπει να ισχυριστώ ότι έχει αφήσει τα ίχνη της σε εμβληματικά έργα και σχέδια της πόλης: την ανάπλαση της νέας παραλίας, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο δημαρχείο, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Νοτιοανατολική Πύλη (περιοχή κεραμουργείου Αλλατίνη και Νέας Ελβετίας), το πιλοτικό πρόγραμμα για την επέκταση των Λαχανοκήπων, την Αλάνα της Τούμπας.

»Όλο αυτό το διάστημα διατήρησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μετέχοντας εταιρικά και σε γραφείο μελετών. Μεταξύ 2004 και 2010 υπήρξα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

»Αυτές οι δραστηριότητες μού επέτρεψαν να αποκτήσω μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης, καθώς, εκτός των άλλων, συμμετείχα για πολλά χρόνια σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

»Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσα Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση που μου επέτρεψε να αποκτήσω μία πολύ καθαρή εικόνα των διμερών σχέσεων της χώρας μας και εμπειρία στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της.

»Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο, ο συνδυασμός μου “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” κατετάγη πρώτος και εξέλεξε 11 δημοτικούς και 18 κοινοτικούς συμβούλους, έχοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Στον δεύτερο γύρο, δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

»Εδώ και έξι χρόνια και σήμερα ακόμη, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, παρέχω υπηρεσίες ως μηχανικός – σύμβουλος ανάπτυξης σε τεχνική εταιρία της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα πέντε χρόνια δούλεψα για την επιτυχία της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που πραγματοποιήθηκε στη Β. Ελλάδα, του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

»Μιλώ αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Σημαιοφορίδου με την οποία έχουμε αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο».

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας

Ο κ. ΒαρτζόπουλοςEUROKINISSI

Θέση υφυπουργού, αρμόδιου για την ψυχική υγεία, ανέλαβε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Την περίοδο 2004 – 2009, ο κ. Βαρτζόπουλος θήτευσε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στις 11/11/1957, υιός του Χρυσοστόμου, βιοτέχνη, και της Φανής Λιχριδά, φιλολόγου.

Κατάγεται από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Μαυρομάτη, ψυχιατρική νοσηλεύτρια και έχουν τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, δικηγόρο, τον Χρυσόστομο, φοιτητή και τη Δανάη, φοιτήτρια.

Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής.

Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς ήταν γραμματέας Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομαρχιακή ΟΝΝΕΔ και ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε πρόεδρος Τοπικής και Νομαρχιακών στο εξωτερικό και εδώ, πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης και αν. γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Κόμματος. Πολιτεύτηκε στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2000.

Στη Δημόσια Διοίκηση υπηρέτησε ως διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009. Ορίστηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το 2012 κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, της οποίας υπήρξε επικεφαλής μέχρι τον Οκτώβριο 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατετάγη τρίτος, δηλ. πρώτος επιλαχών. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εξελέγη βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Νίκος Ταγαράς, υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο κ. Νίκος ΤαγαράςEUROKINISSI

Ο Νίκος Ταγαράς γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, 1956. Είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Κορινθίας. Διατελεί υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις 5 Αυγούστου 2020. Έχει δύο γιους πολιτικούς μηχανικούς και μιλάει Αγγλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Εκλέχτηκε ξανά στην ίδια Περιφέρεια, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

  • Τον Ιούλιο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και είναι Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Επίσης είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Ελβετίας και Μέλος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Ελλάδας Πορτογαλίας, Ελλάδας- Λουξεμβούργου και Ελλάδας-Κροατίας.
  • Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2014).
  • Στη Βουλή των Ελλήνων διετέλεσε Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.
  • Την οκταετία 2003-2010 διετέλεσε Νομάρχης Κορινθίας.
  • Υπηρέτησε το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 8 χρόνια ως Πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987-1994) και 4 χρόνια ως Δήμαρχος Τενέας (1999-2002).
  • Ταυτόχρονα υπήρξε για 4 χρόνια Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Ν. Κορινθίας (1999-2002).
  • Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πελοπόννησος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, υφυπουργός Ανάπτυξης

Η κα Αννα Μάνη ΠαπαδημητρίουEUROKINISSI

Γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18/8/1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Είναι παντρεμένη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο της Πέτρας Πιερίας, καθώς και πρώην πρόεδρο ΝΟΔΕ Πιερίας.

Έχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, χημικό μηχανικό και την Αθηνά, δικηγόρο. Είναι ενεργό μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ο Ι. Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης

Ο κ. Ιω. ΜπουγάςEUROKINISSI

Ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας είναι βουλευτής Φωκίδας (μονοεδρική) και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στη θέση του γενικού γραμματέας αναδείχθηκε ομόφωνα τον Ιανουάριο του 2021.

Ο 59χρονος Ιωάννης Μπούγας γεννήθηκε στην Άμφισσα. Αποφοίτησε το 1982 από το Λύκειο Άμφισσας και το ίδιο έτος εισήχθη στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master) στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο.

Ακόμη, είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, είναι διαμεσολαβητής στο Κέντρο Διαμεσολάβησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων. Έχει συγγράψει βιβλίο με νομικό αντικείμενο, ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικά εκδοτικά έργα με νομικές μελέτες.

Με τους Οργανισμού Τοπικής (Ο.Τ.Α.) ασχολήθηκε την τριετία 1995-1998 που αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος Άμφισσας, ενώ την τριετία 1999-2002 διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Φωκίδας.

Βουλευτής Φωκίδος εξελέγη με τη Ν.Δ. το 2004 για την 5ετία 2004-2009 και το 2009 διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης. Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Τέλος, είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Αμαλία Παπαϊωάννου και έχουν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Βασίλη και τη Σταυρούλα.

Μαρία Κεφάλα, υφ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η κα Μαρία ΚεφαλάEUROKINISSI

Η Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων με μεταπτυχιακό στην δημόσια υγεία, έχει αρθρογραφία στον τοπικό τύπο για θέματα υγείας και εργάζεται ως παιδίατρος στην 5η ΤΟ.Μ.Υ. Ιωαννίνων. Είναι στέλεχος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ επί σειρά ετών ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Παμβώτιδας. Υπήρξε το μικρότερο αιρετό μέλος της ΝΟΔΕ σε ηλικία μόλις 25 ετών, ήταν επίσης αιρετό μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο το 2012 και διετέλεσε Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων στα 28 της έτη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της Βουλής:

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Ιωάννινα, 30 Ιουλίου 1985
Οικογενειακή Κατάσταση:
Έγγαμη
Επάγγελμα:
Παιδίατρος
Σπουδές:
Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων,
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην “Προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων”
Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Εξελέγη βουλευτής Νομού Ιωαννίνων με τη Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές:
-Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
-Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και στις υποεπιτροπές αυτής :
-Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων
-Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Διετέλεσε: Αιρετό μέλος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, το μικρότερο ηλικιακά μέλος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Παμβώτιδος Ιωαννίνων.

Βασίλης Σπανάκης, υφ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο κ. Βασίλης ΣπανάκηςEUROKINISSI

Ο Βασίλης Σπανάκης είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και έχει καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου και έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής της Β3΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών (Νότιος Τομέας) στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Υπήρξε ενεργό στέλεχος των Μ.Α.ΚΙ., Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗ.ΚΙ.Ο. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου και Μοσχάτου-Ταύρου, αντίστοιχα. Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων. Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, διετέλεσε δε και Γραμματέας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας

Γιάννης Παππάς, υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ο κ. Γιάννης ΠαππάςEUROKINISSI

Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στη Ρόδο το 1968. Είναι έγγαμος με δυο παιδιά, οικονομολόγος και σύμβουλος εταιρικής ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Βουλής είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ΑΠΘ, με ειδίκευση στον Αγροτικό τομέα, πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του τμήματος της Νομικής σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Επίσης, μιλά αγγλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου το 2012 και 2019
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής : Αυστραλία, Ιταλία, Πολωνία

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Εργάστηκε ως επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος επί σειρά ετών σε εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Διετέλεσε για 11 συναπτά έτη ανώτατο στέλεχος της «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.». Από το 2012 είναι Σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης στον όμιλο «Παραπολιτικά». Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο της μαζικής εστίασης
Στα φοιτητικά του χρόνια αρχικά ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.
Iδρυτικό στέλεχος των LEO Ρόδου.
Μέλος του Συλλόγου Ροδίων Αττικής, Εθελοντής και Μέλος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΕ Κολοσσός.

Ο Μάξιμος Σενετάκης, υφ. Ανάπτυξης

Ο κ. Μάξιμος ΣενετάκηςEUROKNISSII

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του ο ίδιος:

Γεννήθηκα και ζω στο Ηράκλειο γιατί αγαπώ με πάθος την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Επέλεξα να εργάζομαι εδώ. Στον τόπο μου να κάνω πράξη όσα σπούδασα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Εδώ έκανα οικογένεια με την Κωστάντζα Σχιζάκη. Εδώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Και εδώ θέλουμε να μείνουν όταν μεγαλώσουν.

Μπήκα στην ενεργό Πολιτική το 2012 γιατί πίστευα πως η νέα γενιά Ελλήνων έχει ευθύνη να διεκδικήσει πόστα ευθύνης. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Έγινα βουλευτής στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολες αποφάσεις.

Είμαι υπερήφανος που παλέψαμε για την ανάκαμψη της χώρας. Για την αποκατάσταση του κύρους της διεθνώς. Είμαι περήφανος γιατί πετύχαμε πολλά. Και θα πετυχαίναμε την πραγματική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αν ο λαϊκισμός δεν στεκόταν για άλλη μια φορά εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της.

Στις εκλογές του 2015 οι συμπολίτες μου με περιέβαλαν με αρκετή εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν μου εξασφάλισε την ανανέωση της βουλευτικής μου θητείας.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την Αρχηγία της ΝΔ, συντάχθηκα εξαρχής και ανεπιφύλακτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιλογή που δικαιώθηκε και δικαιώνεται καθημερινά.

Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν επανήλθα στο εργοτάξιο. Επέβλεψα και υλοποίησα μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεταξύ αυτών, τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ – ένα στολίδι για την πόλη μας.

Ταυτόχρονα παρέμεινα ενεργά πολιτικός, ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 2019 ήμουν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής.

Οι συμπολίτες με τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη μου, δίνοντας μου την εντολή να τους εκπροσωπήσω.

Έκτοτε ως βουλευτής τους, κάνω ό,τι είναι δυνατό για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.

Με έργα, αντί για λόγια. Διότι πάντα πιστεύω ότι Αξία έχει ο Άνθρωπος.

Διονύσης Σταμενίτης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο κ. Διονύσης ΣταμενίτηςEUROKINISSI

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Διονύσης Σταμενίτης.

Ο Διονύσης Σταμενίτης που εξελέγη βουλευτής Πέλλας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1968.

Όπως αναφέρει το βιογραφικό του ο Διονύσης Σταμενίτης, προέρχεται από μια μέσο-αστική οικογένεια. Ο πατέρας του Βαγγέλης διετέλεσε υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο στα Γιαννιτσά και η μητέρα του Ελένη εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια, ως νηπιαγωγός, σε σχολικές μονάδες του Νομού.

Μετά την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών συνέχισε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Γκίκα και έχουν ένα γιό και μια κόρη.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ενεργειακή Πολιτική και Ανάπτυξη.
Το 1995 έγινε μέλος του ΤΕΕ και έκτοτε εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, με ειδίκευση στην αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε Βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε:
– Μέλος της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
– Μέλος της μόνιμης επιτροπήςΠροστασίας του Περιβάλλοντος.
– Μέλος της ειδικής επιτροπής της Ελληνισμού της Διασποράς.

Πολιτικές Δραστηριότητες

Διετέλεσε αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα πολιτικής Ευθύνης των Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας από το 2011 έως το 2012.

Το 2010 ορίστηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ και εκλέχτηκε μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1992 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Μακεδονίας Θράκης και μέλος του Σ.Γ. ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Το 1990 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ του Νομού Πέλλας και Γραμματέας του Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Γιαννιτσών.

Το 1990 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Σταύρος Καλέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο κ. Σταύρος ΚαλέτσηςEUROKINISSI

Ο Σταύρος Κελέτσης γεννήθηκε το 1965 στην Αλεξανδρούπολη, όπου και ζει με την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος με την Όλγα Μπίκου και έχουν τέσσερα παιδιά.

Είναι δικηγόρος και δικηγορεί στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ξένες γλώσσες: Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Θήτευσε βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004 – 2009.
Εκλέχτηκε εκ νέου βουλευτής μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Εργάστηκε ως Ειδικός Συνεργάτης για δύο χρόνια (1990 – 1992) στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνος Ιδεολογικού και Πολιτικού Σχεδιασμού με Πρόεδρο τότε τον Κωστή Χατζηδάκη, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Υπηρέτησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου την περίοδο 1994-1998.

Το 2007 η Νομαρχιακή Παράταξη «Συνεργασία για τον Τόπο μας», της οποίας ήταν επικεφαλής ως υποψήφιος Νομάρχης, ήρθε πρώτη στον Έβρο με ποσοστό άνω του 50%, πλην όμως δεν εξελέγη λόγω του εκλογικού συστήματος και του αποτελέσματος στο νομό Ροδόπης.

Ευάγγελος Τουρνάς, υφ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Εαγγ. ΤουρνάςEUROKINISSI

Ο Ευάγγελος Τουρνάς είναι πτέραρχος εν αποστρατεία, ενώ έχει διατελέσει και αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γεννήθηκε Χανιά, ενώ εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980. Είναι απόφοιτος:

  • του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
  • της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
  • του Air Command and Staff College των ΗΠΑ

Από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλική.

Τοποθετήσεις

  • Μάρτιος 2013 – Φεβρουάριος 2015: Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ)
  • Ιούλιος 2012 – Μάρτιος 2013: Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC 7
  • Νοέμβριος 2011 – Ιούλιος 2012: Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)
  • Μάρτιος 2011 – Νοέμβριος 2011: Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ)
  • Απρίλιος 2010 – Μάρτιος 2011: Διευθυντής Κλάδου Πολιτικής και Σχεδίασης του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ’ ΚΛ)
  • Απρίλιος 2008 – Απρίλιος 2010: Διευθυντής Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α’ ΚΛ/ΔΑΕΡ)
  • Μάρτιος 2007 – Απρίλιος 2008: Διοικητής Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ)
  • Σεπτέμβριος 2005 – Μάρτιος 2007: Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΑ (ΓΕΑ/Δ2)
  • Αύγουστος 2002 – Σεπτέμβριος 2005: Αεροπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ο.Δ. Γερμανίας
  • Μάρτιος 2001 – Αύγουστος 2002: Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης (ΔΕΕ) της 114ΠΜ
  • Ιούνιος 1998 – Μάρτιος 2001: Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας (ΣΠΑ)
  • Ιούνιος 1993 – Ιούνιος 1997: Διοικητής της 114ΠΜ/332Μ
  • Απρίλιος 1991 – Ιούνιος 1993: Αξιωματικός Επιχειρήσεων του Σμήνους Μετεκπαίδευσης της 114ΠΜ (114 ΠΜ/ΣΜΕΤ)
  • Ιούλιος 1989 – Απρίλιος 1991: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 114ΠΜ/332Μ
  • Απρίλιος 1988 – Ιούλιος 1989: 114ΠΜ/331Μ σε αεροσκάφη Mirage 2000
  • Σεπτέμβριος 1981 – Απρίλιος 1988: 114ΠΜ/334M σε αεροσκάφη Mirage F-1CG
  • Ιούνιος 1980 – Σεπτέμβριος 1981: 111ΠΜ/341M σε αεροσκάφη F-5Α/B

Πτητικά Καθήκοντα

Έχει συμπληρώσει πάνω από 4000 ώρες πτήσης.

Προαγωγές

  • Ανθυποσμηναγός: 27/05/1980
  • Υποσμηναγός: 07/06/1983
  • Σμηναγός: 30/06/1986
  • Επισμηναγός: 30/06/1991
  • Αντισμήναρχος: 05/07/1995
  • Σμήναρχος: 26/03/2002
  • Ταξίαρχος: 03/03/2008
  • Υποπτέραρχος: 02/03/2010
  • Αντιπτέραρχος: 03/11/2011
  • Πτέραρχος: 27/02/2015
  • Μετάλλια – Παράσημα
  • Ταξιάρχης Τάγματος της Τιμής
  • Ανώτερος Ταξιάρχης Τάγματος του Φοίνικα
  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Γ’ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου
  • Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ