ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο: Δοκιμασμένα υλικά, νέα συνταγή

Υπουργικό συμβούλιο:  Δοκιμασμένα υλικά, νέα συνταγή
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε δηλώσει ήδη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, «σήκωσε μανίκια» και ανακοίνωσε το νέο σχήμα που καλείται να κερδίσει το στοίχημα της νέας φάσης του επιτελικού κράτους, που αποτελεί το κυρίαρχο αφήγημα της διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Θα περίμενε κανείς ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κρατούσε στις θέσεις τους υπουργούς που άφησαν θετικό αποτύπωμα, αξιολογήθηκαν ως παραγωγικοί και αποτελεσματικοί και έφεραν εις πέρας το έργο που τους περιγράφηκε στον μπλε φάκελο που έλαβαν στο ξεκίνημα της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως προτίμησε να δοκιμάσει ένα νέο στοίχημα χρησιμοποιώντας αυτούς τους υπουργούς, αλλά σε διαφορετικούς ρόλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς της περασμένης κυβέρνησης, που κατάφερε να δώσε απτά δείγματα για το πώς μπορεί να λειτουργεί το κράτος για τον πολίτη, χωρίς να τον ταλαιπωρεί σε ουρές και την κλασσική, μέχρι πρότινος ανίκητη, γραφειοκρατία. Αντί της συνέχισης του έργου του στο ίδιο υπουργείο ο Κυριάκος Πιερρακάκης καλείται να αναλάβει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, που για το σχέδιο του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο στοίχημα ως προς την εκπαίδευση, αλλά και ως παραγωγικός μοχλός για την Οικονομία, αφού ένα από τα ζητούμενα είναι η σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά.

Μία ακόμα τολμηρή κίνηση για τον πρωθυπουργό είναι οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Εκεί αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, που θεωρείται ότι διαχειρίστηκε πολλές «καυτές πατάτες» στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως στο θέμα των συντάξεων, όπου η ταχύτητα στην απόδοσή τους ήταν και παραμένει κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση. Όπως και η άμβλυνση των αδικιών που είχε προκαλέσει ο νόμος Κατρούγκαλου, όπου οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θεωρούνται επιτυχείς, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα με την πλειοψηφία των συνταξιούχων να επιλέγουν τη ΝΔ. Η Οικονομία αποτελεί βασικό βραχίονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό και η προσπάθεια να κρατήσει και να επιταχύνει η Ελληνική Οικονομία την εξωστρέφεια της, να τονωθούν οι επενδύσεις που θα φέρουν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, θεωρείται απόλυτη προτεραιότητα. Στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη, θα βρεθεί ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θεωρείται ότι έκανε «θετικό ταμείο» στο υπουργείο Ανάπτυξης. Και λόγω του ότι το υπουργείο Εργασίας έχει κρίσιμη θέματα να διαχειριστεί από το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύεται ότι η εργασιομανία, η μαχητικότητα και το ιδιαίτερο ταπεραμέντο του Άδωνη Γεωργιάδη θα δώσει στο τέλος θετικό αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί κανείς επισης να αγνοήσει την περαιτέρω διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος προς το χώρο του κέντρου, με πασοκογενείς υπουργούς. Νέα προσθήκη αυτή του Γιώργου Φλωρίδη, που εδώ και καιρό είχε δώσει το στίγμα της στήριξης του κυβερνητικού έργου με δημόσιες τοποθετήσεις του. Αναλαμβάνει έναν κομβικό τομέα για τη λειτουργία του κράτους, αυτόν της Δικαιοσύνης, όπου η επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στον θεσμό είναι κρίσιμης σημασίας για τη νέα κυβέρνηση. Ο έτερος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μπορεί να έχει κυβερνητική θητεία σε προηγούμενα σχήματα, αλλα αυτή τη φορά καλείται να δοκιμαστεί σε έναν τομέα νέο γι αυτόν. Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι δείγμα εμπιστοσύνης στον υπουργό που δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης.

Ανάλογες κινήσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου και οι νέοι υπουργοί, αλλά και παλιοί στα νέα τους καθήκοντα θα κρίνονται συνεχώς, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει γρήγορα, απτά και μόνιμα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ