ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση Βίτσα για το μέλλον του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα Πολάκη - Μπίστη

Η πρόταση Βίτσα για το μέλλον του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα Πολάκη - Μπίστη
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Οι πρώτες διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για την ηγεσία του κόμματος.

Η δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πιθανές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο» ήταν η αφορμή που πήρε «φωτιά» η Κουμουνδούρου.

Η κόντρα μεταξύ Μπίστη - Πολάκη που ξέσπασε στα social media αποδεικνύει περίτρανα ότι το κλίμα είναι τεταμένο.

Τα όργανα εν όψει του συνεδρίου έχουν ήδη αρχίσει. Στελέχη της «Ομπρέλας» ζητούν το συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Νοέμβριο, ενώ προτείνουν δυαρχία στο κόμμα.

Από την πλευρά των προεδρικών, ξεκαθαρίζεται ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν από τη ΔΕΘ. «Είναι προφανές ότι δεν αμφισβητείται ο Αλέξης Τσιπρας προς το παρόν», δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Τις αλλαγές θα τις κάνουμε με τον Τσίπρα μπροστά» ανέφερε από την πλευρά του ο Κωστής Ζαχαριάδης, σημειώνοντας πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε λάθη, αλλά όχι του Αλέξη Τσίπρα. Όλα δείχνουν πως οι συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Οι δηλώσεις Βίτσα που άναψαν «φωτιά»

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του Τσίπρα: «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στο κόμμα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση».

Στη συνέχεια άφησε «αιχμές» για τη λειτουργία, τονίζοντας: «Έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε. Δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιο άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο.

Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού»

«Πόλεμος» Πολάκη - Μπίστη

Την ίδια ώρα, σε μία αποτίμηση του κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανάρτησή του ο Νίκος Μπίστης. Ο κ. Μπίστης ευχαρίστησε αρχικά τους πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες κάλπες, ειδικά μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και σε άλλες δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου (ΠΑΣΟΚ), το οποίο κατηγόρησε για μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος βέβαια αναγνώρισε πως την πρωταρχική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά , θα τον έλεγα παλαβό. Αυτό το πολύτιμο ποσοστό, αυτοί οι πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Ίσως σήμερα δεν το συνειδητοποιούμε αλλά έχει - και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον- μεγάλη σημασία ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν την σπονδυλική στήλη της Αριστεράς μας που ήταν ο δεύτερος στόχος της πολυπρόσωπης συντήρησης. Επίσης η προσπάθεια ενίσχυσης άλλων δυνάμεων σε βάρος της δικής μας Αριστεράς έδειξε τα όρια της. Με πενιχρό κέρδος 0,4% και 0,2% και με ένα σκληρό αποκλεισμό λίγο κάτω από το όριο του 3% , μπορούν ίσως να δουν τα αποτελέσματα του μονομετωπου αγώνα που χρόνια τώρα διεξήγαγαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Την βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς. Εμείς, κατά συνέπεια , έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν.

Κυρίως να αναζητήσουμε τους λόγους της υποχώρησης -σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας- των αξιών της αλληλεγγύης της συλλογικότητας και του ορθολογισμού ενώ ενισχύονται ο ατομικισμός, η ξενοφοβία , ο εθνικισμός, εν τέλει ο παραλογισμός. Όλα αυτά που ενισχύουν την Δεξιά και την Ακροδεξιά. Και αυτά πρέπει να γίνουν εν κινήσει, με ενότητα και σοβαρότητα που θα διασφαλίζουν την ίδια την αναγκαία σε βάθος συζήτηση και αναζήτηση».

Η απάντηση Πολάκη

Ωστόσο, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, απάντησε κάτω από την μακροσκελή ανάρτηση του κ. Μπίστη, ζητώντας του να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξή του στην (αποτυχημένη όπως αποδείχτηκε) στρατηγική της απλής αναλογικής.

«Σωστά τα λες ,γι αυτό ανάλαβε (σ.σ. ανέλαβε γράφει αλλά είναι γραμματικό λάθος) πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική, που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής. Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας, αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε!!!», αναφέρει ο κ. Πολάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ