ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «φουλ» οι μηχανές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - Σηκώνει μανίκια ο Νίκος Δένδιας

Στο «φουλ» οι μηχανές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας - Σηκώνει μανίκια ο Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας επέστρεψε στο γραφείο του στη Μεσογείων και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για μια σειρά από μείζονα θέματα.

Η ενημέρωση του υπουργού ξεκίνησε με το «καλημέρα» μιας και ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος αφού αναμένεται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου ενώ, ως είθισται, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματίσει και την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα.

Οι εκκρεμότητες από την αδράνεια που προκάλεσε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι πολλές, με ορισμένες από αυτές να χρήζουν άμεσης διευθέτησης.

Ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που απαιτούν την προσοχή του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, είναι αναμφίβολα τα εξοπλιστικά προγράμματα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, η εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, αλλά και τεχνικά θέματα που άπτονται των Στελεχών, της στρατιωτικής θητείας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Κορβέτες και F-35

Στο πεδίο των εξοπλιστικών, ο Νίκος Δένδιας θα κληθεί σύντομα να διαπραγματευτεί την πρόσκτηση νέων πλοίων για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Η απόφαση για τον τύπο της Κορβέτας που θα αποκτήσει η Ελλάδα έπρεπε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, να ληφθεί το περασμένο καλοκαίρι. Για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η προτεραιοποίηση άλλων προγραμμάτων και η προσπάθεια σύνδεσης των Κορβετών με την τύχη των ναυπηγείων, χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που διεκδικούν το έργο, η γαλλική Group Naval και η ιταλική Fincantieri περίμεναν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να δώσουν τις τελικές τους προσφορές, οι οποίες, μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η δρομολόγηση του προγράμματος κρίνεται επιτακτική καθώς μετά τα μέσα της δεκαετίας θα ξεκινήσει ο σταδιακός παροπλισμός των Φρεγατών τύπου S και, όπως όλα δείχνουν, οι ΜΕΚΟ θα βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού άρα οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για πλώρες θα είναι μεγάλες.

Θέμα εβδομάδων είναι και η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την αμερικανική κυβέρνηση για την πρόσκτηση 20+20 F-35 για την Πολεμική Αεροπορία. Το Κογκρέσο έδωσε το πράσινο «φως» και απομένει η άφιξη της επίσημης αμερικανικής απάντησης (LOA) στην Αθήνα, η οποία θα περιλαμβάνει το κόστος, τη διαμόρφωση και τα χρονοδιαγράμματα για τα μαχητικά 5ης γενιάς. Τα δύο προγράμματα, Κορβέτες και F-35, αναμένεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό η ηγεσία του Υπουργείου θα κληθεί να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης όπως η ένταξη σε προγράμματα FMF, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αμυντική βιομηχανία

Η νέα σύνθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με έναν υπουργό και δύο υφυπουργούς, αντανακλά τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς, με το βάρος να πέφτει στην απορρόφηση κονδυλίων μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών μελών.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη ζήτηση για πυρομαχικά και μη επανδρωμένα συστήματα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για την επάνοδο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Χαρδαλιάς διατηρεί ακόμη, τις επιχειρήσεις και τα υγειονομικά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θα αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μέριμνα του προσωπικού και τις παραγωγικές σχολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ