ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο οδικός χάρτης της Βουλής - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα

Ο οδικός χάρτης της Βουλής - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα
Το ελληνικό κοινοβούλιο IN TIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε Σώμα συγκαλείται τη Δευτέρα 3 Ιουλίου η Βουλή με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διπλωματών και εκπροσώπων ξένων δογμάτων.

Την επόμενη ημέρα, 4 Ιουλίου αναμένεται να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Βουλής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει για δεύτερη θητεία τον Κώστα Τασούλα, αλλά και οι Αντιπρόεδροι του Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αλλαγές στις δύο από τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρων που ανήκουν στην πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ακούγεται ότι θα αντικατασταθεί από τον βουλευτή Καρδίτσας και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ή από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ενώ ο Β’ Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Αθανασίου θα αντικατασταθεί από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Στη θέση του Γ' Αντιπροέδρου από πλευράς ΝΔ θα προταθεί εκ νέου ο Θανάσης Μπούρας.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Ιουλίου, αντί της Παρασκευής 7 Ιουλίου όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό. Η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία του πρωθυπουργού. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους. Μέχρι το τέλος Ιουλίου προγραμματίζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- φορολογικές ελαφρύνσεις, την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την υποχρέωση κομμάτων για κοστολόγηση προεκλογικών εξαγγελιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ