ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό διαρκή «έλεγχο» οι 63 υπουργοί από το Μέγαρο Μαξίμου - Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου

Υπό διαρκή «έλεγχο» οι 63 υπουργοί από το Μέγαρο Μαξίμου - Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε διαρκή «έλεγχο» για την σωστή και γρήγορη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του, κάτι που φάνηκε από όσα είπε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να επισημάνει στους υπουργούς του ότι «το έργο της κυβέρνησης πρέπει να είναι συνεχές και εμπροσθοβαρές, χωρίς καθυστερήσεις λάθη και παραλείψεις».

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: «Καλύτεροι μισθοί καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα».

Μια πρώτη εικόνα για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο όπου και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι θεματοφύλακες

Όπως έκανε σαφές στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν πρόκειται να ανεχθεί κανένα πισωγύρισμα. «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της» ανέφερε, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί καμία έπαρση και αλαζονεία,

Παράλληλα βάζει ως «θεματοφύλακες» του κυβερνητικού έργου τους κυρίους Άκη Σκέρτσο και Θανάση Κοντογεώργη. Και τα δύο αυτά στελέχη έχουν αναλάβει να βρίσκονται σε στενή επαφή με τους υπουργούς, να παρακολουθούν το κυβερνητικό έργο και όπου χρειάζεται να παρεμβαίνουν για να λύνονται ζητήματα που προκύπτουν.

Οι προτεραιότητες

Στους 63 υπουργούς αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς παραδόθηκε ο περίφημος «μπλε φάκελος» ο οποίος περιλαμβάνει τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, αλλά και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών. Στους υπουργικούς φακέλους περιέχονται μεταξύ των άλλων 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά όπως έχει ήδη γράψει το CNN Greece το επιτελικό κράτος και πως αυτό θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη.

Το δεύτερο νομοσχέδιο περιλαμβάνει την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο.

Επίσης θα κατατεθεί ένα ακόμη νομοσχέδιο για το οποίο έγινε πολύς μεγάλος λόγος κατά την προεκλογική περίοδο. Θα αφορά μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα πρέπει τα προγράμματα των κομμάτων να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα.

Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται και η καθημερινότητα του πολίτη. Ο πρωθυπουργός θέλει να αντιμετωπίσει τα θέματα της ακρίβειας και τις ανάγκες των πολιτών μέσα από ειδικές εξειδικευμένες πολιτικές.

«Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε την κοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα και κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσουμε στο αύριο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της» σημείωνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ