ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Τσίπρα δημιουργεί νέα δεδομένα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η παραίτηση Τσίπρα δημιουργεί νέα δεδομένα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Οι δραματικές ανατροπές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Τσίπρα φέρνουν τα πάνω κάτω και αλλάζουν τους σχεδιασμούς τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζοντας την ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν είχε φανταστεί ότι δεν θα έχει απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η παραίτησή του και η πιθανή ανάληψη καθηκόντων μεταβατικής προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ από την Όλγα Γεροβασίλη, δημιουργεί νέα δεδομένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ότι πρωθυπουργός έσπευσε άμεσα να τοποθετηθεί από τις Βρυξέλλες όταν έγινε γνωστή η παραίτηση Τσίπρα. «Θεωρώ ότι με την παραίτηση αυτή κλείνει ένας κύκλος που ταυτίστηκε με την τοξικότητα, τον διχαστικό λόγο, αλλά και την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

Το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη στην ουσία στόχευε να στηλιτεύσει τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας πολιτεύτηκε και διαχειρίστηκε λανθασμένα το πολιτικό του κεφάλαιο με συνέπεια τις συνεχείς εκλογικές ήττες. Μάλιστα με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, κάλεσε και τον επόμενο αρχηγό «να μην ακολουθήσει τη λάθος συνταγή που μπορεί να τον βγάλει και αυτόν σε αδιέξοδο». Η φράση «τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες» είναι, όπως λένε, «συμβουλή» στον επόμενο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χρόνος άλλωστε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες και να εκλεγεί νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάποιες εβδομάδες, κάτι που σημαίνει πως μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει να βρίσκει πολιτικό αντίπαλο η ΝΔ.

Οι διεργασίες ωστόσο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου φέρνουν νέα δεδομένα και στο ΠΑΣΟΚ που οφείλει πλέον να δει τις εξελίξεις υπό διαφορετικό πρίσμα, κοιτάζοντας όχι μόνο πως θα εξελιχθεί το ίδιο σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και πώς θα ενώσει όλη την κεντροαριστερά υπό νέους όρους πρόσωπα και προϋποθέσεις στις οποίες θα μπορούσε να ηγηθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ