ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ντόμινο» με τις έδρες: Έχασε μία ο ΣΥΡΙΖΑ, την κέρδισε το ΚΚΕ - Η «καραμπόλα» με ΝΔ και Πλεύση

«Ντόμινο» με τις έδρες: Έχασε μία ο ΣΥΡΙΖΑ, την κέρδισε το ΚΚΕ - Η «καραμπόλα» με ΝΔ και Πλεύση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ανατροπές στις έδρες προέκυψαν στην κατανομή των εδρών μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των ψηφοδελτίων δόθηκε στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκανε και την ανακήρυξη των βουλευτών.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως «αναφορικά με ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη δημοσιοποίηση των οριστικών αποτελεσμάτων των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, η απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών δεν κοινοποιείται στο Υπουργείο. Μοναδικός παραλήπτης είναι ο Πρόεδρος της Βουλής».

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης έφερε «καραμπόλες» εντός Βουλής με κάποιους βουλευτές που νόμιζαν ότι μπαίνουν στο κοινοβούλιο να μένουν εκτός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος κατά μια έδρα (από 48 στις 46) την οποία κέρδισε το ΚΚΕ (από τις 20 στις 21). Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κερδίζει μία έδρα στα Ιωάννινα, όπου εκλέγεται ο Νίκος (Πάκος) Έξαρχος και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την έδρα στις Σέρρες.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία χάνει την έβδομη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην οποία βρισκόταν η Μαρία Πολύζου και την κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Αλέξανδρος Καζαμίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Αμυράς της ΝΔ μένει εκτός στα Ιωάννινα και στη Δυτική Αττική μένει εκτός ο Σταμάτης Πουλής.

Ωστόσο, κερδίζει την έδρα στη Β' Πειραιά και μπαίνει ξανά στη Βουλή ο Γιάννης Τραγάκης (ο αρχαιότερος τη τάξει βουλευτής, καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974), ενώ στις Σέρρες εκλέγεται ο Θεόφιλος Λεονταρίτης.

Στον ίδιο νομό (των Σερρών) η έδρα που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει εκτός τον Κωνσταντίνο Καρπουχτσή. Παράλληλα, η ΝΔ κερδίζει έδρα στην Α' Αθήνας και έτσι επανέρχεται στη Βουλή ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος.

Η «καραμπόλα» τέλος με την μία από τις έδρες της Β' Πειραιά την οποία χάνει η Πλεύση Ελευθερίας και ο Χρήστος Αρίδας οδηγεί και σε αλλαγές στην Α' Αθήνας όπου χάνει την έδρα το κόμμα «Νίκη» – στην πρώτη θέση βρισκόταν ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός, ο οποίος πλέον καλείται να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης – και αντ' αυτής βγάζει βουλευτή στη Δυτική Αττική. Την συγκεκριμένη έδρα καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ