ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης

Κατρούγκαλος: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης
Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Την απόφαση των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο Brexit σημειώνει πως «είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο», ενώ κάνει λόγο για «ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό».

Προσθέτει ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, «η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού». Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά, πάντως, ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης, «νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας», λέει.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο υπουργός Εργασίας απαντά πως η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής «είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους», ωστόσο σημειώνει ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρουμπλής, «εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή». Επίσης τάσσεται υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία», ενώ παράλληλα «εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων».

Όσον αφορά την άποψή του περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο οποίος θα έχει και τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, «και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του», μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος. «Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη», σημείωσε.

Όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι «όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό», αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και «θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε», επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων».

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, τριετιών. «Είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης», προθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: «Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο».

Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι «ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης», λέγοντας πως «οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ