ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 9 προτάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά

Οι 9 προτάσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά
EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Όλα παραμένουν ανοικτά ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να διαμηνύει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ θέλει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο τραπέζι των συνομιλιών να τεθεί θέμα μείωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής" έχουν ως εξής:

1. Κατώτερες αμοιβές: Διατήρηση του σημερινού ύψους των αποδοχών και απόκρουση των αιτημάτων για μείωσή τους με την κατάργηση τριετιών και επιδομάτων και ενσωμάτωση του 13ου -14ου μισθού.

2. Συλλογικές συμβάσεις: Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ύψους των κατώτατων αμοιβών μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

3. Κλαδικές συμβάσεις: Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων

4. Ομαδικές απολύσεις: Στόχος της κυβέρνησης η διατήρηση των σημερινών ποσοστών επιτρεπόμενων απολύσεων και εποπτεία της διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων σε κάποια «δημόσια αρχή».

5. Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982: Η αλλαγή στον τρόπο που λαμβάνεται η απόφαση για κήρυξη απεργίας να γίνει πιο δημοκρατική, βελτίωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα συνδικάτα.

6. Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος η χρηματοδότηση να γίνεται από τις εισφορές των συνδικαλισμένων.

7. Αλλαγές στην προστασία των συνδικαλιστών: Θα μπορούν να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων, απιστίας, ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους.

8. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τη δικαιούνται.

9. Ανταπεργία (lock out): Επαναφορά του lock out, δηλαδή του κλεισίματος της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων, το οποίο καταργήθηκε με το νόμο 1264/82.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ