ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων της νέας Βουλής

Live: Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων της νέας Βουλής
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για το νέο προεδρείο της Βουλής ψηφίζουν αυτή την ώρα οι 300 του Κοινοβουλίου. Τον Κωνσταντίνο Τασούλα έχει προτείνει για πρόεδρο η Νέα Δημοκρατία.

Της συνεδρίασης προεδρεύει ο προσωρινός Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανακοινώνει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Λίγη ώρα μετά, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Αλλαγές θα υπάρξουν στις θέσεις των Αντιπροέδρων, καθώς για τη θέση του Α' αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του Νικήτα Κακλαμάνη, στη θέση του Β' αντιπροέδρου ο Γιώργος Γεωργαντάς αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για την θέση του Γ' αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο Θανάσης Μπούρας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί η Όλγα Γεροβασίλη και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Παρών αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ στις υποψηφιότητες για Αντιπρόεδρο της Βουλής από τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στην καταψήφιση όχι μόνο του αντιπροέδρου των Σπαρτιατών αλλά και της Νίκης αναμένεται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ