ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα - Παππά για τα Τέμπη: Δικογραφία κατά Καραμανλή

Κόντρα Σταϊκούρα - Παππά για τα Τέμπη: Δικογραφία κατά Καραμανλή
Ο Χρήστος Σταϊκούρας EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις δέκα προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε στη Βουλή, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι στον πυρήνα της στρατηγικής του στόχευσης είναι η αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων, ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών και των μεταφορών.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος δέχθηκε κριτική από τον Νίκο Παππά ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην υπόθεση των Τεμπών, αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και μουσαμάδες, ενώ η κυβέρνηση με έργα και χρονοδιαγράμματα.

Στην ομιλία του παρουσίασε -μεταξύ άλλων- ως εμβληματικά έργα το Μετρό Θεσσαλονίκης, τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 και τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, τη «Γραμμή 4» του Μετρό της Αθήνας, την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και την εισαγωγή της χρήσης τραπεζικών καρτών και κινητών τηλεφώνων για μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της - κατά προτεραιότητα - επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία που ξεκινάει. Σύντομα, μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά», είπε για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στην ανανέωση του στόλου, τόνισε πως υλοποιείται η ανανέωση του υφιστάμενου γερασμένου στόλου των λεωφορείων, με την προμήθεια 650 νέων οχημάτων μηδενικών ρύπων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Τα πρώτα νέα λεωφορεία αναμένεται να ενταχθούν στους στόλους των δύο πόλεων στις αρχές του 2024, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν, εντός του 2023, οι διαδικασίες για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, κυρίως ηλεκτρικών, αργής και ταχείας φόρτισης, που προγραμματίζεται να συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ», είπε.

Εν τω μεταξύ στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών, η οποία στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση επιζήσασας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ