ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «φλερτ» Μητσοτάκη με το κέντρο και τα κενά που άφησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Το «φλερτ» Μητσοτάκη με το κέντρο και τα κενά που άφησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Το τριήμερο που η κυβέρνηση παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις της, θέλοντας να αναδείξει το νομοθετικό της έργο το οποίο σήμερα θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έστειλε παράλληλα ένα μήνυμα: Ότι μια νέα εποχή για τη χώρα ανοίγει μακριά από δογματισμούς και διχασμούς, της περασμένης περιόδου.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να παραμείνει η χώρα μακριά από την τοξικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι ότι στην εναρκτήρια ομιλία του κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε ελάχιστα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το δυσμενές κλίμα που αποτυπώνεται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση και κράτησε αποστάσεις, θεωρώντας πως ό,τι συμβαίνει αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου... όχι τον ίδιο και την υπόλοιπη Βουλή.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, βλέπει ως ευκαιρία, όμως, που δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη, το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να κινηθεί στον δρόμο της δημιουργικής ενότητας.

Ταυτόχρονα, τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι για τον κ. Μητσοτάκη ένα ακόμη προσωπικό «στοίχημα» ώστε να αποδείξει στους πολίτες ότι ο ίδιος πρεσβεύει τον κεντρώο χώρο και όχι τον συντηρητικό.

Οι λόγοι αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ, όπως διατείνεται ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, μέσα από την επιστολή παραίτησής του, είναι η απώλεια του κέντρου που το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε. Αυτό το κέντρο, υποστηρίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ότι αποτελεί και «δικό» του χώρο, έχοντας μάλιστα και υπουργούς πρώτης γραμμής που το «υπηρετούν».

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, με περισσότερα κεντρώα χαρακτηριστικά, τοποθέτησε τους κυρίους Χρυσοχοϊδη και Πιερρακάκη στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, τομείς στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγάγει σε κορυφαίες προτεραιότητές του.

Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύει και την ιδεολογική του «μετατόπιση» προς το κέντρο, καλύπτοντας έτσι τα «κενά» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωτερικά του προβλήματα που θα αργήσουν να βρουν λύσεις. Αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, κατάφερε η ΝΔ να τις καρπωθεί «πολιορκώντας» το κέντρο με τις ανάλογες πολιτικές.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων να ανακοινώσει μέτρα με επίκεντρο τους πολίτες, είναι δείγμα του τι προσδοκά η κυβέρνηση στη νέα εποχή.

Ανακοίνωσε επιδόματα στους νέους, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μέτρα υπέρ των συνταξιούχων που αφορούν το μεγαλύτερο φάσμα της κοινωνίας, το οποίο επέλεξε ο πρωθυπουργός να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής του και να εκφράσει μέσω «ειδικών πολιτικών» τη στήριξή του.

Συνεπώς, λένε όσοι παρατηρούν τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται ανοικτά υπέρ του κεντρώου χώρου, αφήνοντας πίσω του το παλαιοκομματικό πλαίσιο ως παρελθόν που αποτελούσε «βαρίδι» στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους προς όφελος των πολιτών. Και στέκεται μακριά από τις λογικές του «πελατειακού» κράτους, κάτι που θέλει να υπερτονίσει με τις επιλογές του από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ