ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Τα εμπόδια που καταργεί το νέο νομοσχέδιο - Γιατί τώρα μπορεί να ψηφιστεί

Ψήφος αποδήμων: Τα εμπόδια που καταργεί το νέο νομοσχέδιο - Γιατί τώρα μπορεί να ψηφιστεί
Μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας Ελλήνων κατοίκων της Γερμανίας στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023 στην Ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΑΙΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ

Τους περιορισμούς που εμπόδισαν χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή.

Η ρύθμιση του 2021, που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση, έλαβε τη θετική ψήφο 190 βουλευτών, δεν συγκέντρωσε δηλαδή τις απαιτούμενες 200 ψήφους.

Ωστόσο τώρα, οι νέοι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί ευνοούν την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφο των αποδήμων, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση αθροίζουν 202 ψήφους. Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως η Πλεύση Ελευθερίας που έχει οκτώ βουλευτές, θα στηρίξει τη ρύθμιση.

Οι περιορισμοί που επιδιώκεται να αρθούν

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους φτάνει τις 800.000, ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό τους κατάφερε να ψηφίσει στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Για να ψηφίσει σήμερα ένας Έλληνας του εξωτερικού θα πρέπει:

  • Να έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον για δύο χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια
  • Να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Λόγω αυτών των περιορισμών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές είχαν 22.800 Έλληνες του εξωτερικού και η συμμετοχή έφτασε στο 80%.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δικαίωμα συμμετοχής είχαν 25.600 Έλληνες του εξωτερικού και η συμμετοχή έφτασε στο 70%.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Σήμερα Δευτέρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ αμέσως θα ξεκινήσει και η συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στις 18 Ιουλίου να κατατεθεί στη Βουλή και έως το τέλος του μήνα να έχει ψηφιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ