ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Θέλουμε γρήγορη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκό πρόβλημα το μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Screen grab / twitter

Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για γοργή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Κρισιάνις Καρίνς.

Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι είναι άδικο για την Ελλάδα να φέρει το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του, αλλά και να κατηγορείται ότι δεν σώζει ανθρώπους στη θάλασσα.

Απευθυνόμενος στον Λετονό ομόλογό του σύμφωνα με την ΕΡΤ είπε ότι αναφερθήκατε στην ανάγκη για περισσότερους πόρους στην Άμυνα και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη είναι εκείνη που μας επιτρέπει να είμαστε ελεύθεροι.

Ξεκινώντας την ομιλία του κι αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επικεντρωθήκαμε στην πολιτική που κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα καταδείξαμε ότι οι πολιτικές κέντρου, οι πολιτικές προόδου μπορούν να βρουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και να πολεμήσουν την πολιτική του λαϊκισμού».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Πράγματι κατορθώσαμε να κερδίσουμε μία δεύτερη θητεία και επικεντρωθήκαμε στην πολιτική που κάνει τη διαφορά για τη ζωή των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα καταδείξαμε ότι αυτές οι πολιτικές κέντρο, οι πολιτικές προόδου μπορούν να βρουν ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και να πολεμήσουν την πολιτική του λαϊκισμού. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα που κομίζει η πρόσφατη εκλογική μας νίκη στην Ελλάδα.

Την προηγούμενη χρονιά γιορτάσαμε την εκατονταετηρίδα των διπλωματικών μας σχέσεων και πιστεύω ότι έχουμε εξαιρετικές προοπτικές έτσι να δώσουμε μία νέα ώθηση στις εν λόγω σχέσεις. Ίσως να είμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, υπάρχει μια γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά νομίζω ότι τρόπον τινά αντιμετωπίζουμε κοινές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Πρώτα απ’ όλα θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι είχαμε ένα εξαιρετικό επίπεδο κατανόησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου εμείς ανταλλάξαμε απόψεις για συγκεκριμένα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούσαν το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον.

Νομίζω ότι κοιταχτήκαμε κατάματα σε ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση και εμείς πολεμήσαμε για ζητήματα που αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, όπως ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εμείς μοιραζόμαστε αυτή την ανάγκη για την Ε. Ε να κινηθεί προς μία ψηφιακή και πράσινη μετάβαση με γοργό ρυθμό.

Ταυτοχρόνως δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία. Για αυτό το λόγο άλλωστε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν από τα θέματα που συζητήσαμε και είχαμε μία κοινή κατανόηση. Θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο. Θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε αυτό ώστε οι Ουκρανοί να κερδίσουν την τελική νίκη και αυτά θα συζητηθούν και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, εμείς θέλουμε μία γοργή ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία και φυσικά την υιοθέτηση των νέων βημάτων που θα ενδυναμώσει τον οργανισμό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας φυσικά για τη Λετονία αλλά και για τις χώρες της Βαλτικής.

Αναφερθήκατε στην ανάγκη να δαπανηθούν περισσότερα στην άμυνα, περισσότεροι πόροι στην άμυνα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια κατανόηση που καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι στο ΝΑΤΟ και νομίζω ότι γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επανέλθουμε στο ζήτημα σχετικά με το πώς εμείς αντιμετωπίζουμε τις δαπάνες ασφαλείας σε σχέση με το νέο πακέτο σταθερότητας και ανάπτυξης. Νομίζω ότι υπάρχει μία ποιοτική διαφορά εδώ στην άμυνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, διότι πρόκειται για τη δαπάνη εκείνη που μας επιτρέπει να παραμένουμε ελεύθεροικαι να ευημερούμε ως ελεύθερες κοινωνίες και ταυτόχρονα καθώς δαπανούμε περισσότερα στην άμυνα η ευρωπαϊκή πτυχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας εντός της ομπρέλας του ΝΑΤΟ, κατά την άποψή μου, γίνεται κάτι ολοένα και πιο σημαντικό.

Μιλήσατε για τις προκλήσεις της μετανάστευσης και πρέπει να πω ότι αμφότεροι έχουμε ζητήματα και προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα.

Συμφωνούμε ότι χωρίς την προστασία των εξωτερικών συνόρων με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, δεν μπορούμε να έχουμε μια συνεκτική πολιτική στο μεταναστευτικό ως ΕΕ, ούτε μπορούμε να ελπίσουμε ότι θα εγγυηθούμε την ασφαλή κυκλοφορία εντός Σένγκεν.

Φυσικά είμαστε κυρίαρχοι του πεπρωμένου μας αντί να αναθέτουμε αυτό το καθήκον στους διακινητές ή σε εκείνους που συστηματικά εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, έτσι ώστε απελπισμένοι άνθρωποι να εκκινήσουν σε ένα ταξίδι για να μπουν στη δική μας Ένωση.

Είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε σημειώσει πρόοδο σε σχέση με το νέο πακέτο μετανάστευσης και ασύλου και είμαι ευτυχής διότι σε επίπεδο Συμβουλίου υπάρχει μία κοινή κατανόηση σε σχέση με τη σπουδαιότητα της μετανάστευσης και της εξωτερικής πτυχής της. Δεν είναι φυσικά η μόνη λύση αυτής το πρόβλημα. Και αυτό διότι χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά στο ίδιο το πακέτο, στα ίδια τα μέτρα.

Αλλά αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν θα μπορούμε ποτέ να έχουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είναι άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα μιας επικίνδυνης περιοχής και αναφέρομαι στο πέρασμα της Μεσογείου να φέρουν το αποκλειστικό βάρος της διαχείρισης του προβλήματος ή να κατηγορούνται διότι δεν σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, όταν μάλιστα αυτό είναι που πράττει η ακτοφυλακή μας καθημερινά.

Θα πρέπει φυσικά να δούμε το τι κάνουν οι διακινητές και οποιοιδήποτε είναι υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία. Θα πρέπει φυσικά να βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Ταυτοχρόνως, πιστεύω ότι όσο περισσότερη δράση έχουμε στη θάλασσα, τόσο λιγότερες απώλειες θα έχουμε στη θάλασσα. Έχουμε καταφέρει να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει στη Μεσόγειο εν συνόλω.

Για ακόμη μία φορά επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την θερμή φιλοξενία, για την υποδοχή και το γεγονός ότι έχουμε ενδυναμώσει τις διμερείς μας σχέσεις και πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια πολύ καλύτερη κατανόηση σχετικά με τους δικούς σας γεωπολιτικούς κινδύνους, τις δικές σας ανησυχίες και εσείς κατανοείτε τις δικές μας γεωπολιτικές ανησυχίες στη δική μας γεωγραφική κονίστρα. Άλλωστε αυτό πράττουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι η αμοιβαία κατανόηση και φυσικά η υποστήριξη του άλλου σε στιγμές ανάγκης. Ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή και θα τα ξαναπούμε αύριο στο Βίλνιους».

Κρισιάνις Κάρινς: Πρόκληση το μεταναστευτικό

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρεθούμε στο Βίλνιους και θα μιλήσουμε κι εκεί για σειρά σοβαρών ζητημάτων.

Συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή του και επεσήμανε ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση για τη συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας και τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ της, κάτι που ελπίζει να καταφέρει από την επόμενη χρονιά.

Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση και πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Πρόκειται, να σημειωθεί, για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία την τελευταία εικοσαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ