ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη η άρση ασυλίας Δούρου - Διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή

Την Τρίτη η άρση ασυλίας Δούρου - Διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για τη Ρένα Δούρου με την ίδια να έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι παραιτείται της βουλευτικής της ασυλίας προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του έχει αποστείλει επιστολή αποδοχής της άρσης της ασυλίας και πλέον καλείται η Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 18 Ιουλίου να λάβει τη σχετική απόφαση.

Η απόφαση στη συνέχεια θα σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να μπορέσει να συνεχιστεί η δίκη που έχει για τον λόγο αυτό διακόψει έως τις 24 Ιουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα προηγηθεί η συνεδρίαση και εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας με τον κ. Τασούλα να διευκρινίζει ότι ο Κανονισμός προβλέπει την εισαγωγή υπόθεσης άρσης από τον Πρόεδρο του Σώματος στην Ολομέλεια για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί σε σώμα.

Εάν η Βουλή δεν αποφασίσει την άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου, η δίκη θα οδηγηθεί σε νέα διακοπή.

Όπως είναι γνωστό η κυρία Δούρου κατηγορείται μαζί με άλλα 20 άτομα, σε βαθμό πλημμελήματος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια για την καταστροφική αυτή πυρκαγιά, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Ωστόσο, μετά τη βουλευτική ιδιότητά της που απέκτησε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει τις συνεδριάσεις του προκειμένου να σταλεί στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μανιάτης είχε θέσει (4/07/2023) το ζήτημα της ασυλίας, λέγοντας:

«Υπάρχει δικονομικό κώλυμα και θα πρέπει να ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για τη συνέχιση της δίκης και μέχρι τότε η διαδικασία πρέπει να διακοπεί».

Στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σχοινάς συνήγορος υπεράσπισης της Ρένας Δούρου, διάβασε δήλωση της εντολέως του στην οποία με ρητό τρόπο ανέφερε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία και να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία άρσης της ασυλίας.

Κατόπιν αυτού και έπειτα από οκτώ μήνες ακροαματικής διαδικασίας με πολύ συχνές συνεδριάσεις -καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μελλοντικά η υπόθεση να υποπέσει σε παραγραφή- το δικαστήριο διέκοψε αρχικά για τις 24 Ιουλίου, ώστε να δοθεί χρόνος να τρέξει η διαδικασία άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου.

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της διακοπής εάν η διαδικασία στη Βουλή δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ