ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για την απλή αναλογική

Επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για την απλή αναλογική
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τη θέση του πως η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα του Brexit με την απαραίτητη νηφαλιότητα αλλά και με αποφασιστικότητα, θα επαναλάβει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισημάνει στους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις δυνάμεις του λαϊκισμού που επιδιώκουν τη διάσπαση της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και θα επαναλάβει πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στο μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα.

Χθες βράδυ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το Brexit βάζει την Ευρώπη σε μεγάλες περιπέτειες επισημαίνοντας πως πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, δεν το περίμεναν. Μάλιστα «κάρφωσε» τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως θα μπορούσε να προσφέρει τεχνογνωσία στον κ. Κάμερον για το πως μπορεί να κάνει «ναι» το «όχι». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη», εξαπολύοντας και πάλι επίθεση στον λαϊκισμό.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση σε προσωπικό τόνο κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον πως με την αλλαγή του εκλογικού νόμου οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία. Μάλιστα είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας με την αποχώρησή του επιδιώκει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

«Εγώ όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο», είπε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως θέλει να μπλοκάρει την αυτοδυναμία της ΝΔ.

«Η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα», τόνισε επαναλαμβάνοντας τη θέση του για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της χώρας αλλά και για το δικαίωμα στους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάπτυξη και δεσμεύθηκε πως ο ίδιος θα δρομολογήσει στοχευμένες φοροαπαλλαγές προχωρώντας παράλληλα σε μείωση δαπανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ