ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός - Επί ποδός η κυβέρνηση

Στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός - Επί ποδός η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός στις 11:30  προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όπως εκτιμήθηκε στην σύσκεψη που έγινε χθες, Τρίτη 18/7, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η επικίνδυνη κατάσταση θα συνεχιστεί ακόμη και μέχρι τέλος του Ιουλίου.

Κατά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η διαχείριση στην κατάσβεση των πυρκαγιών από την πλευρά του κράτους ήταν σαφώς καλύτερη από πέρυσι.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι πως προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή η λογική διέπει την κυβερνητική στρατηγική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Για το λόγο αυτό θα εξακολουθήσει να εκδίδεται εντολή εκκένωσης, το γνωστό μήνυμα 112, όταν και όπου υπάρχει ανάγκη για να προστατευτούν οι κάτοικοι.

Ελεγχοι για ευθύνες των δήμων

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στους δήμους για τον καθαρισμό οικοπέδων κοινοχρήστων εκτάσεων από ξερόχορτα, μια αρμοδιότητα για την οποία μάλιστα έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών το προηγούμενο διάστημα.

Εκτιμάται πως ενδεχομένως κάποιοι δήμοι χρησιμοποίησαν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν για άλλους σκοπούς και δραστηριότητες.

Ήδη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ζήτησε από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση - όταν σβήσουν τα μέτωπα των πυρκαγιών - να διεξάγει ελέγχους στους δήμους που έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα χρήματα που έλαβαν, αξιοποιήθηκαν για την πρόληψη με τον καθαρισμό των εκτάσεων ή σε άλλες δραστηριότητες όπως καλοκαιρινές συναυλίες.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν ακολούθησαν το γράμμα του νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ