ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Εξεταστική για θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Φωτιά στο φυτίλι με το καλημέρα στην κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση θαλασσοδανείων σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ, έβαλε η ΝΔ, καταγγέλλοντας ότι στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή» συμμετέχει offshore εταιρία.

Όπως ανέφερε ο Νότης Μηταράκης επικαλούμενος στοιχεία του ΓΕΜΗ, από το 2014 στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας εμφανίζεται με ποσοστό 2,93% offshore εταιρία με έδρα την Κύπρο. Έθεσε δε, το ερώτημα εάν γνωρίζει η τράπεζα τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και εάν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε άγνοια και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ΕΤΕ βλέπει σαν αυτοτελή εταιρία κάθε ΜΜΕ και δεν εξετάζει έναν προς έναν τους μετόχους. Στη ΝΔ απάντησε ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που επεσήμανε πως τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα και όχι ληξιπρόθεσμα, όπως άλλων κομμάτων και πως το 2014 η «Αυγή» προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή.

Στο στόχαστρο της ΝΔ βρέθηκαν και οι αιτήσεις χορήγησης δανείου του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΤΕ. Οι "γαλάζιοι" βουλευτές επαναφέροντας στο προσκήνιο την επιστολή Τσίπρα προς την τράπεζα που είχε αναδείξει πρόσφατα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκαν σε σειρά επιστολών του σημερινού πρωθυπουργού προς την ΕΤΕ (2013 και 2016) που ζητούσε ειδική μεταχείριση και δεσμευόταν ότι σύντομα θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ ακίνητο, που δεν θα πωληθεί ή υποθηκευθεί σε άλλον, πλην της τράπεζας. Σύμφωνα με τη ΝΔ μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για αυτό το ακίνητο, ενώ από την πλευρά του το τραπεζικό στέλεχος ανέφερε οτι οι υπηρεσίες τους ζήτησαν χθες επιβεβαίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κτίριο της Κουμουνδρούρου είναι στην ιδιοκτησία του.

Σε ότι αφορά στα δάνεια προς τα κόμματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ είπε πως το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετείται, κάτι που δεν συμβαίνει με δάνεια που έχουν δοθεί προς άλλα κόμματα.

Στο θέμα του δανεισμού προς επιχειρήσεις ΜΜΕ εστίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία που έφθασαν στην εξεταστική επιτροπή από τις τράπεζες, ανέφερε ότι το 88% των δανείων που έχει λάβει ο «Πήγασος» είναι ακάλυπτα, το ποσοστό για τον ΔΟΛ ανέρχεται σε 70% και για το Star σε 82%.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών είπε πως το σύνολο του δανεισμού της τράπεζας προς τα ΜΜΕ αγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ και πως από το 2011 έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.

Το απόγευμα η "Αυγή" απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας πως πρόκειται για αντιπερισπασμό της Νέας Δημοκρατίας και αφήνει αιχμές για παραπολιτική δράση του Νότη Μηταράκη. Στο άρθρο - απάντηση η "Αυγή" αναφέρει ότι η εν λόγω off shore αγόρασε μετοχές της εφημερίδας κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνει δε πως το δάνειο της εφημερίδας εξυπηρετείται κανονικά και ότι το θέμα είναι τα "θαλασσοδάνεια" των κομμάτων που δεν εξυπηρετούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ