ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τις επόμενες «δύσκολες» ημέρες

Σε συναγερμό κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός για τις επόμενες «δύσκολες» ημέρες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων τις επόμενες 15 ημέρες προετοιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εργάζονται ήδη στο «κόκκινο» καθώς μέσα σε έξι μόλις ημέρες, από τις 13 Ιουλίου έως τις 18 Ιουλίου, κλήθηκε να διαχειριστεί 300 φωτιές σε όλη τη χώρα, 50 κατά μέσο όρο την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Τετάρτη (19/07) το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα.

Καθώς η ΕΜΥ προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου, ξηρασία και από την επόμενη εβδομάδα ισχυρούς ανέμους, ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε συναγερμό και όλοι οι υπουργοί στα πόστα τους.

Στην κυβέρνηση τονίζουν πάντως, ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι γίνεται με καλύτερους όρους από άλλες χρονιές, καθώς η χρηματοδότηση αλλά και τα μέσα κατάσβεσης είναι περισσότερα, ενώ έχει βελτιωθεί και ο συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.

Επισημαίνουν ακόμη πως η κλιματική αλλαγή καθιστά χρόνο με το χρόνο, πιο σύνθετη την κατάσταση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον κλιματικής κρίσης που δημιουργεί τις λεγόμενες ''μέγα-πυρκαγιές'', που έχουν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο από αυτό που γνωρίζαμε έως και πριν κάποια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μηχανισμός πυρόσβεσης πρέπει να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητές του, τις επιχειρησιακές δυνατότητες, τις δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό, τα εναέρια μέσα και τα επίγεια. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Πρόσθεσε πως επίκειται επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Τόσο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκαν χθες το δήμο Σαρωνικού, όπου έγιναν στάχτη 26.000 στρέμματα δάσους και πρασίνου.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι απαιτείται η Πολιτεία να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση και έθεσε συγκεκριμένα ζήτημα αποζημιώσεων οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων και κήρυξή τους ως αναδασωτέες, ενώ έθεσε και ζητήματα που αφορούν την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, παροχές απαραίτητες για την κοινωνία και την οικονομία.

Για τα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών και της πυρόσβεσης, ανέφερε ότι θα συζητηθούν «σε δεύτερο χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης αντί όπως είπε «να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον καθαρισμό των δασών προκειμένου να γίνονται με οργανογράμματα που θα ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους ενώ ζήτησε ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας να βασίζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ