ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: «Εμείς αυτά που λέμε, τα κάνουμε και τα κάνουμε αμέσως»

Κ. Χατζηδάκης: «Εμείς αυτά που λέμε, τα κάνουμε και τα κάνουμε αμέσως»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ευρεία πλειοψηφία φαίνεται πως συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εκπληρώνει το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να υπογραμμίζει ότι «εμείς αυτά που λέμε, τα κάνουμε και τα κάνουμε αμέσως».

Στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαφάνηκε η πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων να στηρίξουν το νομοσχέδιο που προβλέπει -μεταξύ άλλων:

  • Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ έως 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές
  • Αύξηση αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Μόνιμη απαλλαγή από συμμετοχή στη δαπάνη φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ
  • Παράταση του market pass έως τον Οκτώβριο
  • Θέσπιση από φέτος του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 και 19 ετών.

«Εμείς δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικός Άη Βασίλης, ούτε ανήκουμε στην σχολή του «δώσ’ τα όλα» και θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, καθιστώντας σαφές ότι τα μέτρα δεν διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Σε ότι αφορά στον προβληματισμό που υπάρχει για την πορεία του τουρισμού, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε όσους βλέπουν σύννεφα, να κρατήσουν μικρό καλάθι, καθώς - όπως είπε - είμαστε σε θετικό έδαφος ως προς τις εισπράξεις.

Εκ μέρους των κομμάτων ο Χάρης Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεν τα μέτρα «σταγόνες στον ωκεανό της διάβρωσης των εισοδημάτων από την πληθωριστική κρίση», διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο επί της αρχής το κόμμα του στηρίζει κάθε μέτρο στήριξης των εισοδημάτων, «παρά τον κουτσό, πονηρό και επικοινωνιακό τρόπο που σπεύδει να νομοθετήσει η κυβέρνηση».

«Αντί να επιδοτείτε την κερδοσκοπία με τα market pass,ας κάνετε αποτελεσματικούς ελέγχους, οδηγώντας την αγορά σε αυτοσυγκράτηση και αυτορρύθμιση», είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο».

«Τα κάθε είδους pass, το μόνο που κάνουν είναι να αναβάλουν την εξαθλίωση των πολιτών», υποστήριξε ο Θανάσης Χαλκιάς από τους Σπαρτιάτες, ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, σημείωσε πως «αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, είναι αξιοπρεπείς μισθοί και όχι ψηφοθηρική ελεημοσύνη».

Ναι επί της αρχής ψηφίσει η Νίκη, καθώς -όπως είπε- ο Ανδρέας Βορύλλας στηρίζει κάθε μέτρο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών. Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου, ανέφερε ότι παρά τις επιφυλάξεις, το κόμμα της είναι θετικό σε κάθε μέτρο που ανακουφίζει τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ