ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για την ψήφο των αποδήμων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία για την ψήφο των αποδήμων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων προκειμένου να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους δικούς τους εκπροσώπους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή για το νομοσχέδιο γύρω από το «δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς».

Στην τροπολογία που υπογράφεται από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο προτείνεται δε, η ψηφοφορία να διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις τέσσερις περιφέρειες, ενώ σε αυτή δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις.

Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

  1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται , χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

  1. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
  2. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ