ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η ψήφος των αποδήμων

Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η ψήφος των αποδήμων
Eurokinissi

Με ευρεία πλειοψηφία 208 θετικών ψήφων "πέρασε" από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου εμπίπτουν στον εκλογικό νόμο, οι 208 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που τερματίζει μια εκκρεμότητα 48 ετών, ενώ οι 68 του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ καταψήφισαν. Παρών δήλωσαν οι 24 βουλευτές των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης.

Το αποτέλεσμα έλαβε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή συγκέντρωσε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 θετικές ψήφους.

Πρώτη δοκιμασία του νέου εκλογικού συστήματος θα γίνει στις ευρωεκλογές του 2024.

Οι διατάξεις που καταργούνται προέβλεπαν διαμονή των αποδήμων για τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Κλείνοντας τη συζήτηση η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη της για την απώλεια των δύο χειριστών του μοιραίου Canadair, προτείνοντας να τηρήσει η Βουλή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

«Αυτό που κάνουμε ψηφίζουμε είναι η κοινή λογική και περιμένουν όλοι οι Έλληνες να την κάνουμε πράξη. Δυναμώνουμε την Ελλάδα μεγαλώνουμε την πατρίδα μας», ανέφερε νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Αυτό που «καίει» την Κυβέρνηση είναι οι επόμενες εκλογές ενώ η χώρα καίγεται κυριολεκτικά», είπε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ από το ΠΑΣΟ

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ και θα είναι εδώ. Για να αγωνιστεί για να γυρίσουν τα παιδιά του brain drain που το επιθυμούν πίσω στην πατρίδα. Για να έχουν οι απόδημοι πραγματικά φωνή. Και για να εγγυηθούμε ότι η σημερινή συζήτηση θα αποτελέσει την αρχή μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τον απόδημο ελληνισμό και τη σχέση του με την Ελλάδα», είπε απο το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ