ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήραν πίσω, οριστικώς, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πήραν πίσω, οριστικώς, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Μαθητές σε σχολική αίθουσα δίνουν εξετάσεις EUROKINISSI/TATIANA MPOLARI

Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει τελικώς για τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η απόφαση είναι οριστική και έχει ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο από την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, έκριναν ότι πολιτικά πρέπει να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο μέτρο και πως η κυβέρνηση οφείλει να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις για να αναζητήσει έσοδα ώστε να καλυφθεί "η μαύρη τρύπα" που δημιουργείται.

Η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν συνδέεται μόνο με κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους αλλά και με ουσιαστικούς.

Λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων «φούσκωσαν» οι υπολογισμοί των εσόδων που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν για το κράτος από το 23% στην ιδιωτική παιδεία και όταν το μέτρο επανεξετάστηκε διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του θα απέφερε πολύ λιγότερα ποσά στα ταμεία χωρίς να καλύπτει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές μαύρη τρύπα" που δημιουργείται.

Επιπλέον, αν και στην κυβέρνηση δεν το ομολογούν, η λογική του "σπαστού" ΦΠΑ, δηλαδή διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ για φροντιστήρια και διαφορετικού για ιδιωτικά σχολεία, δεν ήταν αποδεκτή από τους δανειστές. Είχαν καταστήσει σαφές ότι, είτε ο ΦΠΑ θα είναι μηδενικός, είτε 23% για όλους.

Η απόφαση θα προκαλέσει ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους είτε σε ιδιωτικά σχολεία, είτε σε φροντιστήρια για ενισχυτική εκπαίδευση, είτε σε παιδικούς σταθμούς αλλά ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία σε εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς τα έσοδα πρέπει να βρεθούν και να είναι εισπράξιμα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα και το οικονομικό επιτελείο πιέζεται χρονικά για να καταλήξει το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας σε εκείνα τα μέτρα που θα αντικαταστήσουν τα έσοδα από την μη επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός . Κι αυτό για να μην υπάρχει η σχετική εκκρεμότητα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Διαφορετικά, θεωρείται δύσκολο, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, να δοθεί το πράσινο φως για να εκταμιευθούν τα δύο δις ευρώ, ως τμήμα της πρώτης δόσης του δανείου από τον ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το οικονομικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει πλέον τον σχεδιασμό για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το κόκκινο κρέας αφενός ζυγίζοντας τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων σε συνάρτηση και με τις αλλαγές που επέρχονται στην φορολογία του αγροτικού κλάδου και αφετέρου την δραματική μείωση που θα προκαλούσε η επιβολή του μέτρου στις εισαγωγές βόϊου κρέατος από την Γαλλία.

Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους τελευταίους μήνες ένα πολύ καλό επίπεδο σχέσεων με την Γαλλία, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαταράξει ισορροπίες την ώρα που στηρίζεται εν πολλοίς στην στήριξη των Γάλλων συμμάχων στο ευρωπαϊκό τοπίο.

Οι πληροφορίες, του CNN Greece, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση εξετάζει εντατικά την δυνατότητα επιβολής αυξημένης φορολογίας στον τζόγο και τα τυχερά παίγνια και μάλιστα ο συγκεκριμένος ρόλος για την αναζήτηση των ισοδύναμων και την κοστολόγηση του όποιου μέτρου έχει ανατεθεί στον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως είναι προτιμότερο να πληρώσει ο τζόγος την μόρφωση των παιδιών παρά οι γονείς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ