ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαδικασίες express η συζήτηση και ψήφιση της παραχώρησης του λιμανιού στην Cosco

Με διαδικασίες express η συζήτηση και ψήφιση της παραχώρησης του λιμανιού στην Cosco
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισοδιακά ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του 51% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, λόγω των διαδικασιών express που ακολουθούνται με στόχο να την πάρει ψηφισμένη στις αποσκευές του ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στο Πεκίνο.

Οι εξελίξεις ωστόσο, στο πρώτο λιμάνι προκάλεσαν δυσφορία και στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ηλία Καματερό να παραδέχεται ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει κάποιες θέσεις της λόγω της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε κάποια πράγματα διότι ήμασταν σε δύσκολη θέση. Αυτό το καταλαβαίνει ο λαός», είπε και εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη διαφωνία του. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ε.Ε. που πωλείται συνολικά το λιμάνι. Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε και εμείς κάποια κομμάτια του λιμανιού. Είναι ιδιόμορφη αυτή η πώληση», ανέφερε και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε πως θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του
λιμανιού.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης καταγράφεται το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να κληθεί εκπρόσωπος της Cosco, που απέρριψε η Χαρά Καφαντάρη αλλά και ο Ηλίας Καματερός με το επιχείρημα ότι θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», καθώς στους κληθέντες φορείς δεν πρέπει να υπάρχουν επιχειρηματίες.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν στις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την Όλγα Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης, θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, κατηγορώντας τους για «απύθμενο θράσος». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 11 της συμφωνίας με την οποία μετατάσσονται στο δημόσιο οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τον επενδυτή ώστε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το δημόσιο.

«Θοδωρή τα έμαθες τα νέα; Από το Λιμάνι της Αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και στην λαχτάρα για την εξουσία», σχολίασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χαρακτήρισε «ρουσφέτι» προς τον κινέζικο γίγαντα την μετάταξη των υπαλλήλων του ΟΛΠ στο δημόσιο. «Γιατί δεν κάνετε το ίδιο με τον Μαρινόπουλο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Κουράγιο Θοδωρή. Ελπίζω με την καρέκλα του υπουργείου σου να απαλύνεις τον πόνο για το ξεπούλημα του λιμανιού».

Για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ενώ από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που μια ιδιωτικοποίηση πλήττει το δημόσιο. Κριτική στην κυβέρνηση ότι με τις παλινωδίες της προκάλεσε αυτή την κατάσταση άσκησε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

«Δεν επετεύχθη ο στόχος για δημόσιο σχεδιασμό στα λιμάνια, μας στέρησαν αυτό που οραματιζόμασταν», απάντησε στην κριτική που δέχθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ