ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Περιορισμός προέλευσης και ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη από 1η Σεπτεμβρίου

Μενδώνη: Περιορισμός προέλευσης και ζώνες επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη από 1η Σεπτεμβρίου
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη προχωρά το υπ. Πολιτισμού από 1ης Σεπτεμβρίου.

«Το πιλοτικό κομμάτι θα είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο ενώ το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο από 1ης Απριλίου, που αρχίζει η επόμενη τουριστική σεζόν του 2024» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 2/8, σε συνέντευξή της η Λίνα Μενδώνη.

Μετά τις ατέλειωτες ουρές που είδαμε να δημιουργούνται φέτος κάτω από τον Ιερό Βράχο, ακόμα και τις μέρες του δυνατού καύσωνα, η υπουργός επισημάνει πως, όχι μόνο θα μπει περιορισμός στους επισκέπτες αλλά θα υπάρχουν και ειδικά σκίαστρα στις εισόδους της Ακρόπολης, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του καύσωνα, τα οποία πιθανόν να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου.

«Μάξιμουμ 20.000 επισκέπτες, ημερησίως»

Στην κατακόρυφη - έως και καταστροφική για τα μνημεία- αύξηση των επισκεπτών αναφέρθηκε η υπ. Πολιτισμού, τονίζοντας: «Έχουμε φτάσει κάποιες μέρες τους 22.000 και 23.000 επισκέπτες.

Αριθμός τεράστιος. Προφανώς ο τουρισμός είναι επιθυμητός για την χώρα, για όλους μας. Αλλά πρέπει να δούμε πως δεν θα βλάψει το μνημείο ο υπερτουρισμός. Έτσι, μετά από μελέτη, η οποία ξεκίνησε πέρσι τον Σεπτέμβριο, ο αρμόδιος οργανισμός, ο ΟΔΑΠ, καταλήγουμε σε μάξιμουμ 20.000 επισκέπτες, ημερησίως. Έτσι λοιπόν, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα από τις 8 ως τις 9 το πρωί, θα εισέρχονται στο χώρο 3.000 επισκέπτες, την δεύτερη ώρα 9-10 οι επισκέπτες γίνονται 2.000 κ.ο.κ.»

AP Photo/Petros Giannakouris

Η απάτη του «skip the line»

Σχετικά με το φαινόμενο της διάθεσης εισιτηρίων από επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται υπηρεσία «skip the line», η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι πρόκειται για εξαπάτηση του κοινού, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω της φύσης του μνημείου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες νομικές ενέργειες.

Η υπ. Πολιτισμού Λϊνα Μενδώνη / ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ