ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρένο βάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις ελληνικές φιλοδοξίες για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα

Φρένο βάζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις ελληνικές φιλοδοξίες για χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016, στις Βρυξέλλες. EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Δύο σαφή μηνύματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξέπεμψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Χάγη: Και έχουν σημασία όχι μόνο γιατί τα έστειλε μέσω Ελλήνων δημοσιογράφων αλλά κυρίως γιατί έχουν αποδέκτες και την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Ουσιαστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει με απόλυτη συνέπεια το πρόγραμμα έως το 2018, όμως επιπλέον κατέστησε σαφές ότι καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση δεν θα γίνει έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο επικεφαλής του Γιουρογκρουπ είπε με σαφήνεια ότι καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν θα ξαναγίνει μέχρι το 2018 τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι ξεκάθαρα και θα πρέπει να τα γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης υπαινίχθηκε ότι δεν ήταν σωστό το ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Εκόνομιστ στην Αθήνα σχολίασε πως δεν ελήφθησαν αρκετά μέτρα για το χρέος.

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως στο τέλος το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με την άποψη του Γιουρογκρουπ σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους απλώς ότιδήποτε άλλο θα τού προκαλέσει προσωική αναστάτωση.

Ομως ήταν απόλυτος και σε ό,τι αφορά του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για την ακρίβεια είπε ότι ως το 2018 δεν πρόκειται να αλλάξουν οι στόχοι, είπε ότι η συμφωνία του Γιουρογκρουπ της 24ης Μαϊου αναφέρει πως και την επόμενη δεκαετία ο στόχος θα πρέπει να παραμείνει στο 3,5% (κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι διαπραγματευσιμο) και τόνισε ότι μετά την δεκαετία ο ίδιος θα έβλεπε τους στόχους για το πλεόνασμα να πέφτουν στο 2-2,5%.

Συγχρόνως, συνέστησε στον φίλο του Γιάννη Στουρνάρα να μην ανοίγει συζήτηση για χαμηλότερους στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε πως για την ελληνική κυβέρνηση είναι μονόδρομος η εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την θλίψη του για το βρετανικό δημοψήφισμα και μιλώντας ειδικά για τον κ. Φάρατζ είπε ότι δεν αντέχει τους πολιτικούς εκείνους που παραπλανούν τους ψηφοφόρους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ