ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ για εργασιακό νομοσχέδιο: «Περιμένουμε το σχέδιο νόμου για να τοποθετηθούμε»

ΠΑΣΟΚ για εργασιακό νομοσχέδιο: «Περιμένουμε το σχέδιο νόμου για να τοποθετηθούμε»
INTIME

Κοινή τοποθέτηση για τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη  σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά εξέδωσαν ο Γιώργος Μουλκιώτης Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Εργασίας και ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος Γραμματέας Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Α. Γεωργιάδη δημιούργησαν αλγεινή εντύπωση στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Και μόνο το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση που άνοιξε ο νέος υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιδιώκει τη βελτίωση των όρων εργασίας των μισθωτών, αλλά την εντατικοποίηση τους, είναι σαφής οπισθοχώρηση από τον σχετικό διάλογο που εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ωστόσο δεν πρόκειται να ξεκινήσει μια άναρχη συζήτηση μέσω δηλώσεων και διαρροών, που αλλάζουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Περιμένουμε το σχετικό σχέδιο νόμου ώστε να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερασπίζεται στην πράξη την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας εργασίας και ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σχέδια που πλήττουν αυτήν τη σταθερή θέση μας, θα μας βρουν απέναντι», καταλήγουν.

Αφορμή για την αντίδραση αποτέλεσε η δήλωση του υπουργού Εργασίας στην οποία ανέφερε: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ