ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπαδική βία: «Φρένο» με τρία μέτρα και δύο προειδοποιήσεις

Οπαδική βία: «Φρένο» με τρία μέτρα και δύο προειδοποιήσεις
INTIME SPORTS

Με τρία μέτρα και δύο προειδοποιήσεις απαντά η κυβέρνηση στα φαινόμενα οπαδικής βίας. Το Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα μηδενικής ανοχής, ξεκαθαρίζοντας πως ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είχε ως βασικό στόχο να βρεθεί κοινός βηματισμός και να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου στις δηλώσεις του ήταν σαφής ζητώντας αποτελεσματικές κινήσεις έγκαιρης πρόληψης και αποτελεσματικής καταστολής, ενώ έθεσε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.

Ειδικότερα η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή τριών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:

Κλείσιμο των λεσχών οργανωμένων οπαδών. Στο εξής κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.

Επίσης τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στους χώρους των γηπέδων, αλλά και ουσιαστικός έλεγχος από την ελληνική αστυνομία στις θύρες των γηπέδων. Αξίζει να σημειωθεί η ενεργοποίηση της αστυνομίας πλέον θα γίνεται χωρίς να ειδοποιούνται οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και θα είναι στην ουσία έφοδος της αστυνομίας όπου κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος για επεισόδια.

Προειδοποιήσεις

Παράλληλα σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών, όπως προκύπτει από δύο σαφείς προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού.

Αυτά αφορούν το κλείσιμο θυρών των οργανωμένων οπαδών αλλά και τον αποκλεισμό ευρωπαϊκών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παράλληλα το Μαξίμου στην προσπάθεια αυτή, επιχειρεί να καταστήσει συμμέτοχο και αρωγό και την UEFA, αναδεικνύοντας έτσι και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν ότι «σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε εκτός από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα απηύθυνε έκκληση στην UEFA είναι αυστηρή στην οργανωμένη μετακίνηση οπαδών που έχουν υποπέσει σε αδικήματα βίας.

Οι ένοχοι θα βρεθούν

Στη σκιά των αιματηρών επεισοδίων της Νέας Φιλαδέλφειας και των αλγεινών εντυπώσεων που άφησε ο χειρισμός που υπήρξε από την πλευρά της αστυνομίας, το Μαξίμου επιχειρεί να περιορίσει την «ζημιά» που υπήρξε, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται δημοσίως ότι «οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

«Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη του Άλκη αλά και στα εκατομμύρια φιλάθλους. Τους στόχους που θέσαμε δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Τσεφέριν:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ