ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δ. Βαλκανίων στο Μαξίμου - Παρόντες Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δ. Βαλκανίων στο Μαξίμου - Παρόντες Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει «επιστρέψει» στα Βαλκάνια από το 2019, αναλαμβάνοντας ξανά ηγετικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωτοβουλία να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ της περιοχής, σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μητσοτάκη ενέχει και ένα σαφή συμβολισμό, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

«Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Το μήνυμα περί προϋποθέσεων αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων της, αλλά κυρίως την Αλβανία, δεδομένου ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει προφυλακισμένος τρεις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα και εάν δεν έχει ορκιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκπέσει από το αξίωμα.

Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί πάντως στο δείπνο.

Στην Αθήνα θα βρεθούν όμως για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ