ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα αναβαθμιστεί η πολιτική προστασία και η πρόληψη κατά των πυρκαγιών

Πώς θα αναβαθμιστεί η πολιτική προστασία και η πρόληψη κατά των πυρκαγιών
Φωτιά στο Άργος ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ διεξάγονται οι έρευνες για τη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη η οποία ενώθηκε με τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς και πλέον κατακαίει όλη την περιοχή εδώ και ημέρες.

Η κυβέρνηση αποκρούει τα σενάρια «συνομωσίας», παρατηρεί ωστόσο πως είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός πως οι φωτιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.

Οι πυρκαγιές που -σύμφωνα με την κυβέρνηση, φέτος το καλοκαίρι ήταν πρωτόγνωρες, δεν οφείλονται μόνο στις καιρικές συνθήκες, την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις για εμπρησμούς, είτε από αμέλεια, είτε εκ προμελέτης.

«Τα μέσα πυρόσβεσης είναι ικανοποιητικά»

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο αριθμός των μέσων πυρόσβεσης στη χώρα είναι ικανοποιητικός και αντίστοιχος με της υπόλοιπης Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά ελικόπτερα Canadair βρίσκονται σε διαδικασία παραγγελίας, αλλά θα έρθουν στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση τα μέσα πυρόσβεσης εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών δεν επαρκούν, κάτι που φάνηκε και κατά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όπου υπήρξε μεγάλη και ταχεία κινητοποίηση, ωστόσο η φωτιά δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της στην αναμόρφωση του σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με στόχο την καταστολή, αλλά κυρίως την πρόληψη.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, προβλέπει αναδιοργάνωση των σχετικών πρωτοκόλλων και μεγαλύτερη εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κράτος και κοινωνία των πολιτών

Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να συνεισφέρει στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει στην προεργασία κατά τους χειμερινούς μήνες με αποψίλωση και καθαρισμό των χώρων που δεν διαθέτουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα θα προχωρήσει η χάραξη νέων αντιπυρικών ζωνών και η δημιουργία μηχανισμού επιτήρησης.

Η περιφρούρηση των δασών θα ενισχυθεί με περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού, ενώ αυξημένο ρόλο θα έχουν οι εθελοντικές ομάδες που έχουν ήδη δραστηριοποιούνται στα βουνά της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στις εθελοντικές ομάδες που γνωρίζουν το δάσος που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια της πόλης τους, και φυσικά θα αναπτυχθούν περαιτέρω και τεχνικά μέσα για επίβλεψη όπως drones.

Σε περιπτώσεις που οι έλεγχοι που γίνεται αποδείξουν πως δήμοι που έλαβαν οικονομική ενίσχυση για την προστασία των δασών με καθαρισμούς, αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις, τις οποίες εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ