ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού ακόμα δύο περιπολικά Island - Τα χαρακτηριστικά τους

Στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού ακόμα δύο περιπολικά Island - Τα χαρακτηριστικά τους
Ελληνικό περιπολικό τύπου "Island" CNN Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πλέον τέσσερα νέα περιπολικά σκάφη τύπου «Island», καθώς τα δύο τελευταία που υπολείπονταν, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ έφτασαν στη χώρας μας.

Τα «Island» που παραχωρούνται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Λάυριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ρυμουλκά στη Σαλαμίνα.

Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν έχουν ενημερώσει εως τώρα το Πολεμικό Ναυτικό για τα Ναυπηγεία, τα οποία επέλεξαν (βάσει της αρχικής συμφωνίας), με σκοπό να γίνουν ορισμένες εργασίες που απαιτούνται, για την ενεργοποίηση των πλοίων. Θυμίζουμε ότι τα δύο πρώτα «Island», παραδόθηκαν στο ελληνικό ναυτικό στις αρχές Ιουλίου.

Η παραχώρηση προς την Ελλάδα γίνεται δωρεάν έναντι συμβολικού τιμήματος, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- φτάνει τα 39 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως τα έξοδα μεταφοράς των πλοίων.

«Τα Island θα αντικαταστήσουν μερικά από τα υπέργηρα σκάφη παράκτιας περιπολίας κλάσης NASTY (τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και πέντε δεκαετίες), με πιο σύγχρονα πλοία και με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς οι Αμερικανοί τα αποσύρουν από τον Στόλο τους, για να τα αντικαθιστούν με νεότερα και μεγαλύτερα Sentinel», αναφέρουν ναυτικές πηγές στο CNN Greece.

Το τέσσερα συνολικά περιπολικά «Island» που παρέλαβε το ελληνικό ναυτικό, ανήκαν στην αμερικανική ακτοφυλακή και μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο Μπαχρείν, αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο. Τα «Island» στην «καριέρα τους» αποδείχθηκαν πολύτιμα συνδυάζοντας ταχύτητα, ικανή ακτίνα δράσης και αξιοπλοΐα στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ επέδειξαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά σε αβαθή ύδατα και κλειστές θάλασσες.

Στη σύμβαση για τα «Ιsland» υπάρχει και πλήρες πακέτο υποστήριξης και συντήρησης με όπλα, πυρομαχικά και περεταίρω ηλεκτρονικό εξοπλισμό, γι’ αυτό και με την άφιξη τους στο ναύσταθμό της Σαλαμίνας, θα φτάσει ταυτόχρονα και πλήρης φόρτος ανταλλακτικών για όλα τα συστήματα του πλοίου.

Τα ελληνικά περιπολικά τύπου "Island"Πολεμικό Ναυτικό

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η εν πλώ εκπαίδευση των πληρωμάτων που θα στελεχώσουν τα νέα περιπολικά, από Αμερικανούς εκπαιδευτές. Θυμίζουμε ότι πραγματογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού μήνες είχαν κάνει αυτοψία στα τέσσερα «Island» και είχαν εκτιμήσει ότι είναι ικανά να ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ του Στόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας, για την απόκτηση άλλων τεσσάρων πλοίων του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια.

Mετά από απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), καθορίσθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων Παράκτιων Περιπολικών τύπου «ISLAND», τα οποία εντάχθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό, ως ακολούθως:

Νο1: P197 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Νο2: P198 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Νο3: P288 – ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Νο4: P289 – ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

Τα χαρακτηριστικά

Τα «Island» ναυπηγήθηκαν για τις ανάγκες της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Συνολικά, ναυπηγήθηκαν 49 πλοία, από τα οποία τα 37 παραμένουν σε υπηρεσία, ενώ το 2002, η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε να εκσυγχρονίζει μερικά από αυτά. Έχουν μήκος 34 μέτρων, 3.300 μίλια αυτονομίας και η ταχύτητά τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 29 κόμβους. Κινούνται είτε από δύο κινητήρες ντίζελ Paxman Valenta, είτε δύο επίσης ντίζελ κινητήρες Caterpillar 3516. Το κύτος είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ το κυρίως κατάστρωμα από αλουμίνιο.

Τα ελληνικά περιπολικά τύπου "Island"Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλώρη πυροβόλο των 20mm όμοιο με αυτό που θα διαθέτουν οι φρεγάτες Belharra FDI. Πρόκειται για τον LION FISH 20mm της LEONARDO. Μάλιστα έχει δοθεί και η σχετική παραγγελία και αναμένεται τους επόμενους μήνες η παράδοσή τους.

Οι αποστολές

Πηγές από το Ναυτικό αναφέρουν στο CNN Greece ότι «αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού, όπου θα δώσουν μεγαλύτερη δυνατότητα παραμονής χρόνου εν πλω και αυξημένη αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το Πολεμικό Ναυτικό χρειαζόταν πλοία τέτοιου μεγέθους για πλήθος αποστολών, όπου απαιτείται η εμφάνιση "πολεμικού πλοίου" και όχι Ακτοφυλακής».

ISLAND2.jpg
Τα ελληνικά περιπολικά τύπου "Island"Πολεμικό Ναυτικό

Ωστόσο, τα «Island» αναμένεται να έχουν και καθοριστικό ρόλο στην επιτήρηση των συνόρων μας στο Ανατολικό Αιγαίο, έτσι ώστε να αποτραπούν και οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να εκπαιδεύσει σε τέτοιου είδους πλοία τους μελλοντικούς κυβερνήτες των μεγάλων μονάδων επιφανείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ