ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και οι στόχοι Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ

Το νέο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ και οι στόχοι Μητσοτάκη μετά τη ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Petros Giannakouris

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στα εγκαίνια της ΔΕΘ συμπίπτει με το νέο πολιτικό κύκλο που ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογή του νέου αρχηγού συνδυάζεται  χρονικά αλλά και πολιτικά με τη νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα περιγράψει ο πρωθυπουργός για το νέο έτος.

Αυτομάτως τα δύο κόμματα εισέρχονται σε φάση πολιτικής αντιπαράθεσης με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου να αποτελούν το πρώτο crash test, αλλά και με το βλέμμα προς τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2024.

Ο πρωθυπουργός θεωρώντας ότι διαθέτει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, θα κινηθεί με βάση τα όσα έχει ήδη ψηφίσει μέχρι τώρα από τα προεκλογικά μέτρα, αλλά θα δώσει και τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή του υπόλοιπου προεκλογικού προγράμματος. Το μόνο που ανησυχεί το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η «χαλαρή» ψήφος.

Νέος κύκλος ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως ατού το νέο ξεκίνημα υπό τη νέα ηγεσία ελπίζοντας να κλείσει τον κύκλο εσωστρέφειας, στον οποίον εισήλθε με την συντριπτική ήττα των εκλογών και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβερνητική παράταξη έχει απωλέσει σημαντικό κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων και του επιτελικού κράτους από τις πυρκαγιές που η διαχείρισή τους δεν ήταν η καλύτερη, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το στοίχημα της νέας ηγεσίας είναι να αποδείξει ότι έχει αξιόπιστη πρόταση απέναντι στις κυβερνητικές αστοχίες και αυτό να το κεφαλοποιήσει εκλογικά

Οι στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο έτος

Η αφετηρία των στόχων της κυβέρνηση είναι η οικονομική σταθερότητα η οποία επιτυγχάνεται με τις αποφάσεις που ίσως και εντός της εβδομάδας ληφθούν σε ότι αφορά την επενδυτική βαθμίδα. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν παραμονές της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ να υπάρξουν εξελίξεις και σχετικές ανακοινώσεις , οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κινούνται εντός των πλαισίων που αντέχει η οικονομία για να μην εκτεθεί σε κίνδυνο και εκτροχιασμό η δημοσιονομική σταθερότητα. «Οι αγορές καραδοκούν και δεν θέλουν πισωγύρισμα» αναφέρουν ως προς τούτο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Από την άλλη υπάρχει η ανάγκη στήριξης της ελληνικής κοινωνίας καθώς η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η ανάγκη αυτή σε συνδυασμό με το ότι συνέβη φέτος το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τις ζημιές που έχουν υποστεί όχι μόνο καλλιεργητές αλλά και νοικοκυριά φανερώνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Επομένως ζητούμενο είναι οι γρήγορες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ιδίως στην περιοχή του Έβρου.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Ο πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι τα επιδόματα που δόθηκαν στους πολίτες λειτούργησαν θετικά, κάτι που στις εκλογές εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους. Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται εξίσου δύσκολος και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των επιδομάτων και της οικονομικής στήριξης κάτι που θα κάνει έντονα σαφές και μέσα από την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις το ερχόμενο Σάββατο στην αίθουσα του Βελλίδιου Συνεδριακού Κέντρου. Στόχος του είναι να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται.

Τα μέτρα που εξετάζονται και θα ανακοινωθούν από τον Κ. Μητσοτάκη, παρά το αυστηρό μήνυμα που έχει στείλει το οικονομικό επιτελείο για περιορισμό της παροχολογίας και ανακοίνωση μικρού καλαθιού, είναι το επίδομα στους συνταξιούχους που επηρεάζονται από την προσωπική διαφορά και την επέκταση του Market Pass μέχρι και το τέλος του έτους. Ενδέχεται επίσης , ανάλογα με την πορεία των εσόδων του κράτους να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας κοντά στις γιορτές όχι μόνο σε ανέργους αλλά και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιδόματα στήριξης

Το χειμώνα η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί το επίδομα θέρμανσης που ίσως το λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι Σχεδιάζεται επίσης η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τέλος η διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ για μισό χρόνο ακόμη στον τουρισμό τις στην εστίαση στις μεταφορές, και στα εισιτήρια για τον Πολιτισμό .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ