ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία Μητσοτάκη στον Έβρο - Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ για πυρκαγιές και οικονομία

Αυτοψία Μητσοτάκη στον Έβρο - Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ για πυρκαγιές και οικονομία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Αυτοψία στις καμένες περιοχές του Έβρου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προσεχή Παρασκευή (08/09) πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός θέλει να σχηματίσει μια προσωπική εικόνα για την έκταση των καταστροφών στην περιοχή, καθώς αναμένεται να δεχθεί πλήθος σχετικών ερωτήσεων κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής (10/09) στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Κύπρου χθες (04/09), ανακοίνωσε πως δρομολογείται συνεργασία Αθήνας – Τελ Αβίβ, με σκοπό το γρήγορο εντοπισμό των πυρκαγιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού. Αν χρειάζεστε μία χώρα που αντιμετωπίζει πολλές πυρκαγιές ώστε να εκπαιδεύσετε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σας να τις εντοπίζουν, η Ελλάδα θα ήταν, δυστυχώς, μία από τις πρώτες επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

«Η πολιτική προστασία θα ανέβει στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Πρόκειται για μια πραγματική απειλή που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωές, σε περιουσίες, αλλά και στο φυσικό μας περιβάλλον. Και προφανώς, περισσότερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μόνο θα μας ωφελήσει».

Με το βλέμμα στα μέτρα στήριξης

Κατά το τριήμερο σε Έβρο και Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει την πολιτική του για την ανακούφιση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, αλλά και για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Σειρά μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει, θα στοχεύουν σε ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια και την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως ήδη το μισό προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ψηφισμένο με τον ν. 5055 ενώ προχωρά και το νομοσχέδιο για την Εργασία. Το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι πως κάνει πράξει τις δεσμεύσεις του και θα συνεχίσει την ίδια πορεία.

Ανάμεσα στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι:

  • Η επέκταση του market pass μέχρι τέλος του έτους.
  • Η διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να το λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι.
  • Η διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για ευάλωτους πολίτες.
  • Η παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. για έξι μήνες σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση (καφές μη αλκοολούχα ποτά) και στις παραστάσεις πολιτισμού.
  • Επίδομα σε συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις ανάλογα (προσωπική διαφορά) ανάλογα με την πορεία των εσόδων.
  • Επιταγή ακριβείας τα Χριστούγεννα
  • Μείωση μέχρι 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικά φαινόμενα.
  • Επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού μέχρι 31/12/23
  • Αύξηση μισθών από 1/1/24 στους δημόσιους υπαλλήλους και αύξηση 1000 € στο αφορολόγητο για οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ