ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις φωτιές οι πλημμύρες: Στο κόκκινο ο κρατικός μηχανισμός, πυρά της αντιπολίτευσης

Μετά τις φωτιές οι πλημμύρες: Στο κόκκινο ο κρατικός μηχανισμός, πυρά της αντιπολίτευσης
Από τις πλημμύρες στο Βόλο ΣΕΒΙΝΑ ΔΑΡΙΩΤΟΥ/ EUROKINISSI

Αντιμέτωπη με καιρικά φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών βρίσκεται η κυβέρνηση, τα οποία και αποδίδει αφενός στην κλιματική αλλαγή και αφετέρου -ειδικά για τη φωτιά στον Έβρο, σε ανθρώπινο χέρι.

Τόσο στις φωτιές, όσο και στις χθεσινές πλημμύρες, το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να επικρίνει με δριμύτητα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας, τεστάρει συνεχώς το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την κακοκαιρία Daniel, που αναμένεται να προκαλέσει έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Ο κρατικός μηχανισμός, με τη συνδρομή της υπηρεσίας του «112» βρίσκεται επί ποδός, ενώ έχει αποσταλεί κατεπείγουσα επιστολή στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν τις ώρες της κακοκαιρίας και να λαμβάνουν υπόψη τους τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

«Αν η Πολιτική Προστασία ενθαρρύνει τους πολίτες να καθίσουν στο σπίτι τους αυτό θα πρέπει να κάνουν, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια ακραία φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εξαπέλυσε βέλη κατά τις κυβέρνησης για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για πολιτικές ευθύνες και «μπάχαλο».

«Υπάρχουν βαριές πολιτικές ευθύνες για το ότι σήμερα η Μαγνησία έχει πνιγεί από το νερό και τη λάσπη. Σε μια περιοχή που κάηκε και σήμερα πνίγεται, η ημέρα δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για επικοινωνιακά σόου με φωνές και μομφές προς τους πολίτες που δοκιμάζονται ξανά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «το επιτελικό κράτος κατάφερε να κάνει μπάχαλο και με τη κακοκαιρία αλλά δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο από την κυβέρνηση της Ν.Δ» και το ΚΚΕ πως «Όλη η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του 112.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ