ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτoιμη η πρώτη Μοίρα F16 VIPER - Πώς θα συνεργάζονται στον αέρα με τα Rafale

Έτoιμη η πρώτη Μοίρα F16 VIPER - Πώς θα συνεργάζονται στον αέρα με τα Rafale
Lockheed Martin

Ακόμα ένα αναβαθμισμένο F16 σε έκδοση VΙPER προσγειώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, αυξάνοντας τον αριθμό των «οχιών» της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι» στις 13.

Πρόκειται για το πρωτότυπο F-16 VIPER με τον σειριακό αριθμό «005» που δοκιμάστηκαν όλα τα υπερσύγχρονα συστήματα που μετατρέπουν τα ελληνικά F-16 σε πανίσχυρα VIPER και απο τον περασμένο Ιούλιο βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για τεχνικές εργασίες.

Με την προσγείωση του 13ου F16 VIPER στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, συμπληρώθηκε η δύναμη της πρώτης Πολεμικής Μοίρας που εξοπλίζεται με αναβαθμισμένα F16, την 343 «Αστέρι».

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα F16 VIPER βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και πετά για την Κρήτη, για να προστεθεί στη 343 Πολεμική Μοίρα, με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

Απο τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ξεκινήσουν απο την ΕΑΒ οι παραδόσεις F16 VIPER στην 340 Πομεμική Μοίρα «Αλεπού», η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα με αναβαθμισμένα F16. Τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου: την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Συνολικά, θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση VIPER 83 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αναβαθμισμένα F16, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες που τα καθιστούν τα πιο ικανά αεροσκάφη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν η ΕΑΒ που πραγματοποιεί τις εργασίες αναβάθμισης και η κατασκευάστρια Lockheed Martin, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027.

Θυμίζουμε ότι τα F16 VIPER, συμμετείχαν στην μεγάλη πολυεθνική αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος-23» με τα Radar ηλεκτρονικής σάρωσης AESA που φέρουν και σε συνεργασία με τα Rafale της Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι», υπερτερούσαν έναντι των υπολοίπων μαχητικών που συμμετείχαν, καθώς «διάβαζαν» στίγματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και στοχοποιούσαν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Θα συνεργάζονται άψογα στον αέρα με τα Rafale

Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει πλέον δύο τύπους μαχητικών που χρησιμοποιούν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Χάρη στα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν, Rafale και F-16 VIPER θα συνεργάζονται άψογα στον αέρα ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων, τις οποίες στο άμεσο μέλλον θα μοιράζονται με τα F-35 αλλά και τις νέες φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Τουρκία έχει αιτηθεί την αγορά 40 F-16 Block 70/72 και την αναβάθμιση ακόμη 79 σε VIPER, πρόγραμμα για το οποίο αναμένει το πράσινο «φως» του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι αντιτίθεται στην πώληση των F16 στην Τουρκία για ζητήματα όπως η αντίσταση της Τουρκίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζητεί αλλαγή στάσης απο την Άγκυρα.

Με την επαναπροσέγγιση Αθήνας - Άγκυρας, η Τουρκία κλείνει το μάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει και της Συνόδου του ΟΗΕ, που θα γίνει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις, όπως και τα βήματα της Άγκυρας προς τη Δύση. «Κοκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, είναι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας με τον Τούρκο πρόεδρο όχι μόνο να μην περιορίζει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά να τις ενισχύει σε οικονομικο και εμπορικό επίπεδο με αποκορύφωμα την συμφωνία για κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη.

Θυμίζουμε ότι το Κογκρέσο έχει εγκρίνει ένα μικρό «πακέτο» αναβάθμισης για τα F16 των Τούρκων ύψους 259 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, έγκριτοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ενέκριναν το «μικρό πακέτο» για τις στρατιωτικές ανάγκες της Συμμαχίας, αλλά ουσιαστικά αυτό το πακέτο δεν φτάνει για να είναι πλήρως επιχειρησιακά τα γερασμένα τουρκικά F16 και με αυτή τη κίνηση δοκιμάζουν τις αντοχές της ’Άγκυρας δείχνοντας «ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ