ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλημμύρες: Σε τρεις άξονες τα μέτρα που ανακοινώνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λάρισα

Πλημμύρες: Σε τρεις άξονες τα μέτρα που ανακοινώνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λάρισα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το πρώτο μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων για την ανακούφιση και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές μέσα σε 48 ώρες.

Τα μέτρα αναμένεται να κινούνται σε τρεις άξονες και θα αφορούν:

  • Την άμεση στήριξη των πληγέντων για την κάλυψη των πρώτων βασικών τους αναγκών
  • Τη στήριξη για την αποκατάσταση περιουσιών, αγροτικών εκτάσεων και υποδομών που έχουν καταστραφεί
  • Την αντιπλημμυρική και την αντιπυρική θωράκιση των περιοχών στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης των περιοχών που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι θα συγκροτηθεί ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι σχετικές διαδικασίες για πρόσθετη ευρωπαϊκή συνδρομή να έχουν ήδη κινηθεί, όπως ανακοίνωσε από τις πληγείσες περιοχές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Συνεχείς είναι άλλωστε, οι κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα, ενώ πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται συνεχώς στις πληγείσες περιοχές για αυτοψία και για επιτόπιο συντονισμό των επιχειρήσεων.

«Δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος. Άμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα και προσωρινής και συνολικής στήριξης, αποκατάστασης όλων των ζημιών. Είτε αυτά αφορούν υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, αγροτικές εκτάσεις, είτε αφορούν αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό οφείλει να κάνει το κράτος» τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός πολιτών

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο απεγκλωβισμός ανθρώπων από τα βυθισμένα χωριά και η μετεγκατάστασή τους σε ασφαλή σημεία.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ώρα της μάχης. Υπάρχουν άνθρωποι στο πεδίο και άνθρωποι που αγωνιούν», τόνισε ο κ Μαρινάκης.

Χαρακτήρισε ανήθικη την σπέκουλα που -όπως είπε γίνεται- και που βάζει στο κάδρο τις Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν για δήθεν ολιγωρία των εναέριων μέσων και για τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, ενώ μίλησε και για χυδαία κέντρα -όπως τα χαρακτήρισε- που παίζουν, όπως είπε, με την αγωνία των πληγέντων και μιλούν για ενδεχόμενη απόκρυψη νεκρών.

«Είναι ανεπίτρεπτο το θέμα να γίνεται αντικείμενο κομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης», σηεμίωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά και όσα, επίσης, έχουν ακουστεί για το ενδεχόμενο μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», όπως είπε, αλλά και για το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων αυτή τη στιγμή εντός του κυβερνητικού σχήματος: «Τώρα είναι η ώρα της μάχης… Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική συζήτηση, ούτε για πολιτικές εξελίξεις ή αλλαγές», ήταν το σχόλιό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ