ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα: οι 6 συμφωνίες του Πεκίνου

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα: οι 6 συμφωνίες του Πεκίνου
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις αποτέλεσαν τον καμβά των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο.

Η συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς για το Θριάσιο και στα ναυπηγεία Καστέλι, η δυνατότητα ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, εμβάθυνση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία με την δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου στην Ελλάδα, επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και αύξηση του τουρισμού με απευθείας αεροπορική σύνθεση Πεκίνου Αθήνας, καθώς και συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Μάλιστα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε επιμέρους τομέα.

Στο Πεκίνο υπογράφηκε μαζί με άλλες οκτώ συμφωνίες η οριστική συμφωνία με την Cosco επισφραγίζοντας μία διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό. Την συμφωνία υπέγραψαν ενώπιον των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και το Νο 2 του πανίσχυρου κινεζικού ομίλου Γουάν Μίν ο οποίος πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην σύμβαση αυτή είπε ότι είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη και μάλιστα προανήγγειλε πως σύντομα θα ξεδιπλωθούν και νέες επενδυτικές δραστηριότητες κινεζικών εταιριών στην Ελλάδα.

Για συμφωνία πολύ σημαντική ανάμεσα στις δύο χώρες μίλησε και ο Κινέζος ομόλογός του Κετσιάνγκ .

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ελληνοκινεζικό οικονομικό φόρουμ αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους της βοηθά την χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία. Επίσης είπε ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των εταίρων μας όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και πρόσθεσε πως αναμένονται εξειδικεύσεις των σχετικών αποφάσεων για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Η κυβερνητική αποστολή αύριο ολοκληρώνει το πρόγραμμά της στο Πεκίνο για να μεταβεί στη Σαγκάη όπου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ