ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «φρένο» στον ανασχηματισμό και η ανασύνταξη μέσω ΔΕΘ

Το «φρένο» στον ανασχηματισμό  και η ανασύνταξη μέσω ΔΕΘ
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το τέλος του καλοκαιριού αποδείχθηκε ιδιαίτερο δύσκολο για την κυβέρνηση, που αν και έχει νωπή εντολή από το εκλογικό σώμα βρέθηκε απέναντι σε μία από τις σοβαρότερες καταστροφές που έχουν πλήξει τη χώρα.

Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel άφησε πίσω της έναν θεσσαλικό κάμπο βαθιά πληγωμένο από τις καταστροφές, που έχει ανάγκη όχι μόνο από άμεσες παρεμβάσεις, αλλά και από τη χάραξη μίας στρατηγικής τόσο για την ανακούφιση των πληγέντων, όσο και για την επανεκκίνηση της θεσσαλικής οικονομίας, που είναι κομβικής σημασίας για όλη τη χώρα.

Μια ανάλογης έκτασης καταστροφής δημιουργεί πάντα ένα αρνητικό κλίμα για την πολιτική εξουσία, κεντρική ή τοπική. Με χιλιάδες ανθρώπους να βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες μέρες είναι αυτονόητα τα αισθήματα οργής και απογοήτευσης, κάτι που αναγνώρισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία.

Ακριβώς λόγω αυτού του κλίματος άρχισαν να κυκλοφορούν επί μέρες οι φήμες ότι επίκειται ανασχηματισμός, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία αφορούσε ένα τελείως διαφορετικό θέμα, αυτό του θανάτου του 36χρονου Αντώνη από τη δολοφονική συμπεριφορά μέρους του πληρώματος του Bue Horizon, αλλά δημιούργησε το έδαφος, ώστε πάνω σ’ αυτό να αρχίσουν να γράφονται σενάρια για αντικαταστάσεις υπουργών.

Μια μεταβολή στο κυβερνητικό σχήμα εκτίμησαν στο Μαξίμου δε θα έγινε την αίσθηση «διόρθωσης», αλλά αδυναμίας, μια κίνηση που ίσως να μετέδιδε ένα μήνυμα δυσλειτουργίας, κάτι που ήταν προφανώς μη επιθυμητό από το Μαξίμου. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Κικίλια στο Μαξίμου ήθελε ουσιαστικά να διαψεύσει αυτές τις φήμες.

Παράλληλα, ένα ακόμα αγκάθι που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι η υποψηφιότητα Αγοραστού στη Θεσσαλία. Ο Περιφερειάρχης έχει συγκεντρώσει τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και κατοίκων της περιοχής για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Η απόσυρση στήριξης στην υποψηφιότητα θα ισοδυναμούσε με «παραδοχή ευθύνης» δημιουργώντας επιπλέον αρνητικό κλίμα.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να κατευνάσει την οργή και την αμφισβήτηση με γρήγορες, δραστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις στο πεδίο της καταστροφής. Η άμεση συνάντηση και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αυτό ακριβώς το μήνυμα ήθελε να μεταδώσει. Η διαβεβαίωση ότι θα εισρεύσουν 2,3 δις. ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel έδωσε άμεσα την αίσθηση ότι η δράση θα είναι άμεση και πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να την υποστηρίξουν.

Στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πείσει για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που από τη μία θα επουλώνει τις πληγές από τις φυσικές καταστροφές, αλλά παράλληλα θα αφήνει το χώρο να στηριχθούν οι πολίτες που το έχουν ανάγκη. Τα μέτρα οριζόντιας στήριξης θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που απέκλεισε την παράταση του market pass. Οποιοδήποτε μέτρο στήριξης θα έχει στόχο τους πιο ευάλωτους, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού πιέζονται από την πληθωρισμό κυρίως στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το δυνατό της χαρτί παραμένει η Οικονομία, τη δυναμική της οποίας επιβεβαίωσε η αξιολόγηση της DBRS που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα. Το ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ελληνική οικονομίας δημιουργεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο τη βεβαιότητα ότι αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών, κάτι που θα αμβλύνει την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια από την απόσυρση των οριζόντιων μέσων.Ο ανασχηματισμός μπορεί να έχει αποκλειστεί για την παρούσα φάση οι γνωρίζοντας όμως λένε ότι δεν έχει φύγει τελείως από το τραπέζι. Οποιαδήποτε μεταβολή στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να θεωρείται πλέον απίθανη, σίγουρα όχι πριν τη ΔΕΘ και με βεβαότητα όχι πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.Όλο αυτό το πλέγμα κινήσεων, αποφάσεων και εξαγγελιών έχει ως στόχο να δώσει την αίσθηση της επιτυχούς ανασύνταξης και ότι παρά τους κραδασμούς η κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστη και η μόνη εγγύηση τόσο για την Οικονομία, όσο και για τα εθνικά θέματα.

Η όποια μεταβολή στο κυβερνητικό σχήμα πηγαίνει για το τέλος του έτους – ενδεχομένως και αργότερα- όταν θα έχουν καταλαγιάσει και οι πρώτες «θερμές» αντιδράσεις λόγω των φυσικών καταστροφών. Τότε ίσως υπάρξουν μεταβολές, απομακρύνσεις ίσως και κάποιες «καραμπόλες» που θα οδηγήσουν υπουργούς σε διαφορετικούς ρόλους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει επίσης ότι το πολιτικό σκηνικό δεν θα παραμείνει το ίδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα εκλέξει αρχηγό και θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω το κλιμα της εσωστρέφειας που ταλανίζει το κόμμα μετά την παραίτηση Τσίπρα. Ένας πιο συνεκτικός και με νέο αρχηγό ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο δύσκολος αντίπαλος, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί από τα γεγονότα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ