ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών

ΥΠΑΑΤ: Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών
Φωτογραφία αρχείου από καφάσια με οπωροκηπευτικά ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών, με τη δικαιολογία των καταστροφών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.

Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα στρέμματα αυτά ελάχιστα έχουν πληγεί.

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.

Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και η συγκομιδή της έχει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.

Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ