ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1η Ιανουαρίου του 2024

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι τριετίες από 1η Ιανουαρίου του 2024
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Μεγάλες τομές στη λειτουργία του κράτους, αυξήσεις στα εισοδήματα, με έμφαση στο «ξεπάγωμα» των τριετιών, ενίσχυση των δομών του κράτους σε Πολιτική Προστασία και Υγεία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Σκιάζουν το σήμερα και οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου.Πρώτον: Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Θα το χτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.Δεύτερον: Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η άνιση μάχη με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης: «Η πατρίδα μας διαθέτει τις δυνάμεις να μείνει όρθια και ανεκτική απέναντι και σε ετούτο τον καινούριο εχθρό. Στη Θεσσαλία και τον Έβρο, άκουσα την οργή των πολιτών. Δικαίως θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Να προστατεύει ζωές και περιουσίες. Διαπίστωσα πόσο δύσκολα μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του, στη Θεσσαλία του έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού» και πρόσθεσε:

«Είδα τις δύο όψεις του κράτους μας. Προβλήματα και παθογένειες. Αλλά είδα και ηρωισμό, και τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων. Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Όλους όσοι πάλεψαν μερόνυχτα, μέσα στις λάσπες.Ειδικά όμως θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές, που έδειξαν πόσο ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης έχει ο λαός μας.Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφοία του Αντώνη στον Πειραιά».

Μονόδρομος η συζήτηση για την υποχρεωτική ασφάλιση

Αναφερόμενος στην ανάγκη να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα της ασφάλιστης κτηρίων και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν.

Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων.Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική.Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές».

«Το κράτος θα είναι στο πλευρό των πληγέντων»

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την στήριξη των πληγέντων ανέφερε: «Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά»

Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου του 2024

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των εισοδημάτων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι αυξήσεις στον μισθό των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες.Η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις θα παραμείνουν.Είναι πολιτική μας η ενίσχυση του εισοδήματος να είναι μόνιμη.Αυτή την πολιτική υπηρετεί μία ακόμα απόφαση που ανακοινώνω σήμερα.Από την 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που ήταν σε αναστολή από το 2012».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας και για άλλες πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων είπε ότι: «Το Youth Pass με 150 ευρώ σε 200.000 νέους. Διπλασιάζουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στόχος να αποκτήσουν σπίτι 10.000 νέοι. Θα ευνοηθούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας. Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτους. Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, έκτακτη βοήθεια, σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα αύξηση στους συνταξιούχους.Παραμένει η επέκταση στο επίδομα θέρμανσης και βοήθεια για τους ευάλωτους στο ρεύμα.Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με μείωση αποδοχών 30%. Θα καταβάλουν εισφορά 10% με πλαφόν.Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωση επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Ειδικότερα, ανακοίνωσε:

- Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS.

- Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

- Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

- Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

- Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ