ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Εξεταστική για θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Στοιχεία για τα δάνεια που έλαβαν επιχειρήσεις ΜΜΕ και κόμματα από την Eurobank έδωσε στην εξεταστική επιτροπή, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Σύμφωνα με την εισηγητική του τοποθέτηση από την έρευνα που έγινε προκύπτει «ότι δεν υπάρχει στοιχείο μη νομιμότητας στην έγκριση κάποιων δανείων για ΜΜΕ και για τα κόμματα».

Το συνολικό ποσό των δανείων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 είναι εξυπηρετούμενα. Την περίοδο που δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια, επεσήμανε ο Φωκίων Καραβίας, οι εταιρίες αυτές είχαν σχετικά ισχυρές χρηματοροές και ισχυρούς προϋπολογισμούς. «Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,2% της συνολικού δανεισμού της τράπεζας προς επιχειρήσεις κάθε είδους», είπε και πρόσθεσε ότι η δανειοδότηση της τράπεζας προς τα ΜΜΕ είναι κάτω από 10% και προς τα κόμματα περίπου στο 3%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επιβεβαίωσε την μη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας στο Mega, προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι ο «Τηλέτυπος» είναι μια από τις εταιρίες ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους, ύψους 13 εκατ. ευρώ και αυτός σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και ο λόγος που δεν της δόθηκε τραπεζική ενημερότητα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών μελών της εξεταστικής επιτροπής, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως ο όμιλος Κοντομηνά και όχι ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,387 εκατ., ενώ η «Ναυτεμπορική» 148.000 ευρώ. Για το «Πρώτο Θέμα» και τον «Ελεύθερο Τύπο» έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης.

Σε ότι αφορά στα δάνεια προς τα κόμματα, ο Φωκίων Καραβίας έκανε γνωστό ότι η Eurobank έχει δώσει 3,3 εκατ. ευρώ προς την ΝΔ και 5,2 εκατ. ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι μη εξυπηρετούμενο και αποτελεί το τρίτο στη σειρά δάνειο που χορηγήθηκε το 2010. Τα άλλα δύο δάνεια που χορηγήθηκαν το 2008 και το 2009 έχουν αποπληρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ