ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο

Γεραπετρίτης: Ελπίζουμε σε θετικά αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης AP Photo/Mary Altaffer

Την ελπίδα πως θα γίνουν βήματα προς τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ειδικότερα, ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, όποτε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε, «η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 78η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια πολυσχιδής παρουσία, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλει να προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για συμμετοχή, ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-26. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μια σειρά από συναντήσεις, πολυμερείς, περιφερειακές και διμερείς, ακριβώς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της ελληνικής υποψηφιότητας».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να καθιερώσουν τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα, να αναπτύξουν τη συζήτηση, η οποία γίνεται στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, στο επίπεδο της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με ορίζοντα την 7η Δεκεμβρίου, όπου θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, συγκεκριμένα παραδοτέα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, για την ευημερία στην περιοχή και για την ανάπτυξη της ευρύτερης συνεργασίας».

Η ομογένεια ο μεγαλύτερος «μοχλός ήπιας ισχύος» για την Ελλάδα

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ομογένεια στη χώρα, σημειώνοντας πως «η ελληνική Διασπορά, αποτελεί το μεγαλύτερο μοχλό ήπιας ισχύος της χώρας. Θέλουμε να είμαστε κοντά στην ελληνική ομογένεια, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική ομογένεια και να τη φέρουμε κοντά στη μητρόπολη, σε ένα επίπεδο διαρκούς συνεργασίας. Και για τον λόγο αυτό, αναπτύσσουμε όλα τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα αισθάνονται οι Έλληνες ομογενείς ότι είναι κοντά στην πατρίδα».

Συμπλήρωσε, δε: «Είχα την ευκαιρία να έχω προσωπικά μια συνάντηση, την προηγούμενη Δευτέρα, με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ. Εκεί είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ και στην ομογένεια την ελληνική και την κυπριακή, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς αυτούς. Ο πρωθυπουργός, επίσης, είχε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική ομογένεια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να διατηρούμε και να ενισχύουμε τους δεσμούς με την ομογένειά μας, αλλά από την άλλη πλευρά, να κάνουμε τους ομογενείς μας να αισθάνονται ότι η πατρίδα είναι διαρκώς δίπλα τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ