ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι «τίγρεις» του ΝΑΤΟ συναντιούνται στην Ιταλία - Με 4 F-16 συμμετέχει η Ελλάδα

Oι «τίγρεις» του ΝΑΤΟ συναντιούνται στην Ιταλία - Με 4 F-16 συμμετέχει η Ελλάδα
«NATO TIGER MEET 2022» στην αεροπορική βάση του Άραξου NATO, Katsuhiko Tokunaga

Η γειτονική Ιταλία φιλοξενεί φέτος τη μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΤΙGER MEET», στην οποία συμμετέχουν πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών χωρών με το διακριτικό της κλήσης ΤΙGER.

Πρόκειται για μια νατοϊκή άσκηση, υψηλών απαιτήσεων που σε συνδυασμό με τον διαφορετικό τύπο αεροσκαφών που μετέχουν δημιουργούν ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης. Η ιταλική αεροπορία, που έχει ρόλο host nation στην άσκηση, έχει καταρτίσει πλήθος αποστολών αέρος- αέρος και αέρος- εδάφους με σύνθετα αεροπορικά σενάρια και σε μεγάλους σχηματισμούς.

IMG_4059.jpeg
«NATO TIGER MEET 2022» στην αεροπορική βάση του ΆραξουNATO, Katsuhiko Tokunaga

Στην Άσκηση εκτός της Ελλάδας συμμετέχει η Ιταλία με F-35, η Γαλλία με Rafale και Mirage 2000D, η Γερμανία με Eurofighter Typhoon, η Αυστρία επίσης με Eurofighter Typhoon, το Βέλγιο, η Πορτογαλια, η Πολωνία και η Τουρκία με F-16, η Τσεχία και η Ουγγαρία με Gripen, η Ελβετία με F-18, η Μ. Βρετανία με ελικόπτερα, ενώ θα συμμετάσχουν και νατοϊκά ιπτάμενα ραντάρ AWACS για την υποστήριξη της άσκησης.

Η Ελλάδα συμμετέχει με 4 F16 Block52 adv. της 335 Πολεμικής Μοίρας "Τίγρης" που εδρεύει στον Άραξο. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν για την ιταλική αεροπορική βάση "Gioia Del Colle" που θα διεξαχθέι η άσκηση στις 28 Σεπτεμβρίου μαζί με τους τεχνικούς εδάφους που θα συνοδεύσουν την αποστολή.

Η νατοϊκή άσκηση θα διαρκέσει απο τις 2 έως τις 13 Οκτωβρίου 2023.

16_may_021-630x420.jpg
«NATO TIGER MEET 2022» στην αεροπορική βάση του ΆραξουNATO, Katsuhiko Tokunaga

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2022 η "ΝΑΤΟ ΤIGER MEET" διεξήχθη για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία στην αεροπορική βάση του Αράξου, με πλήθος σεναρίων σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στο πλαίσιο της άσκησης είχε γίνει συμβολική πτήση σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ακρόπολη τραβώντας τα βλέμματα. Είχε πετάξει ένα ιταλικό Eurofighter, δύο ελληνικά και δύο βελγικά F-16, τέσσερα γαλλικά Rafale, ένα ελβετικό και ένα ισπανικό F-18 καθώς και δύο ελικόπτερα Μ24 από την Τσεχία.

Τότε η Τουρκία που είχε λάβει πρόσκληση απο την Ελλάδα - όπως όλες οι συμμαχικές χώρες - δήλωσε συμμετοχή για να δημιουργήσει προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή οι Τούρκοι είχαν αντιρρήσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους στην άσκηση, όσον αφορά στις περιοχές εκτέλεσης των σεναρίων θέτοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ζητούσαν να μην γίνουν Ασκήσεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πριν ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία συμμετοχής στην Άσκηση στις 27/4 τουρκικά μαχητικά προκάλεσαν με 168 παραβιάσεις και 42 υπερπτήσεις, με αποτέλεσμα να ακυρωθει η συμμετοχή τους από την Άσκηση ύστερα απο απόφαση του ΓΕΕΘΑ. Οι Τούρκοι σε μια ακόμα προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δήλωσαν ότι "δεν αποβλήθηκαν απο την Άσκηση, καθώς δεν είχαν αποδεχτεί ποτέ την πρόσκληση".

16_may_019-630x420.jpg
«NATO TIGER MEET 2022» στην αεροπορική βάση του ΆραξουNATO, Katsuhiko Tokunaga

Οι Τούρκοι στέλνουν ξανά τη Πολεμική Μοίρα "των πραξικοπηματιών" 192 filo Kaplan

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει φέτος το γεγονός ότι την τουρκική αεροπορία στην μεγάλη αεροπορική νατοϊκη άσκηση θα εκπροσωπήσει η μοίρα "των πραξικοπηματιών" του 2016. Πρόκειται για την 192 filo Kaplan, η οποία είχε προτοστατήσει τη νύχτα της προσπάθειας πραξικοπήματος στη Τουρκία. Ηταν τα μαχητικά της 192 filo Kaplan που κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου κάνοντας χαμηλές πτήσεις βομβάρδισαν μεταξύ άλλων το κοινοβούλιο στην Άγκυρα και το Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Έκτοτε σχεδόν όλοι οι ιπτάμενοι και τεχνικοί βρέθηκαν πίσω απο τα κάγκελα των τουρκικών φυλακών, η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της και σιγά σιγά επαναστελεχώθηκε. Εδώ και 6 περίπου χρόνια η νέα 192 filo Kaplan εκπαιδευόταν για να μπορέσει να εμφανιστεί ξανά σε μεγάλη συμμαχική αεροπορική άσκηση. Τελικά, το... ντεμπούτο θα γίνει στη "NATO TIGER MEET" με το ΝΑΤΟ να αναμένει να δεί τόσο τη συμπεριφορά όσο και τις δυνατότητες των Τούρκων ιπτάμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ