ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ζέσταμα» του Κασσελάκη για την προεδρία – Αμηχανία από την εσωκομματική αντιπολίτευση

Το «ζέσταμα» του Κασσελάκη για την προεδρία – Αμηχανία από την εσωκομματική αντιπολίτευση
Eurokinissi

Ο Στέφανος Κασσελάκης όπως και κάθε αρχηγός κόμματος που έχει νωπή την εντολή από τη βάση του κόμματος είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία διαφορά. Είναι ένας πρόεδρος άγνωστος στους περισσότερους κομματικούς, ενώ και ο ίδιος ουσιαστικά δεν γνωρίζει το κόμμα, αφού ποτέ δεν ανήκε σε οποιοδήποτε όργανό του.

Το πρώτο στοίχημα για τον νέο πρόεδρο είναι να χτίσει το επιτελείο του. Από τους στενότερους συνεργάτες εντός του κόμματος, αλλά και με τους κοινοβουλευτικούς με τους οποίους πρέπει να χαράζει την στρατηγική του κόμματος εντός Βουλής, με δεδομένο ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βουλευτής. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο αγκάθι. Το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δια αντιπροσώπου». Με αυτή την έννοια η καλή συνεργασία με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, είναι μονόδρομος. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα μπορεί να υπολογίζει στην στήριξη εντός του κοινοβουλίου του Νίκου Παππά, που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του, προσφέροντάς του στήριξη, μετά τον πρώτο γύρο. Σημαντικό ρόλο λέγεται ότι θα παίξει και η Δώρα Αυγέρη, που τάχθηκε εξ αρχής στο πλευρό του. Ακούγεται επίσης το όνομα του Θάνου Μωραΐτη, για τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λένε από το περιβάλλον, δεν θα προσπαθήσει να δώσει την αίσθηση ότι επιδιώκει ρήξεις και κόντρες. Θα εμφανιστεί, όπως φάνηκε και μετά τη συνάντησή τους, ως ο συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα, η «ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα του κόμματος. Και σ’ αυτή την προσπάθεια φαίνεται ότι θα έχει σύμμαχο τον πρώην - πλέον - πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναμενόμενα καλή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, κάτι αναμενόμενο, καθώς ο πρώην πρόεδρος επιδιώκει να εμφανιστεί ως εγγυητής της ενότητας

«Σιδεροκέφαλος θα σου χρειαστεί» του είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει : «Να χαρείς αυτές τις μέρες και μετά να αφοσιωθείς στην παρακαταθήκη αναλαμβάνεις».

Ο διάλογός του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες:

Τσίπρας: Συγχαρητήρια από κοντά
Κασσελάκης: Ευχαριστώ πολύ πρόεδρε
Τσίπρας: Εύχομαι να είσαι σιδεροκέφαλος, έτσι λέμε εδώ πιστεύω την έχεις ακούσει, θα σου χρειαστεί. Να χαρείς αυτές τις ημέρες δίχως ενοχές γιατί όποιος μπαίνει στην πολιτική πρέπει να ξέρει ότι οι χαρές δεν είναι περίσσιες. Να χαρείς αυτές τις ημέρες και μετά να αφοσιωθείς στην παρακαταθήκη που αναλαμβάνεις και στις δυνατότητες που υπάρχουν. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δυσκολίες μεγάλες. Με ενότητα και με συντροφικότητα κρατάω μια φράση που είπες ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος. Δεν είναι όπως το NBA.
Κασσελάκης: Εσείς βλέπετε περισσότερο NBA από εμένα.
Τσίπρας: Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω μπέιζμπολ.
Κασσελάκης: Έτσι είναι στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος.

Αμήχανη, αλλά σε ετοιμότητα η εσωκομματική αντιπολίτευση

Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι σε μία φάση που την χαρακτηρίζει κυρίως η αμηχανία. Μια ευθεία σύγκρουση με τον νέο πρόεδρος δε θα λειτουργούσε θετικά ούτε για τους ίδιους, ούτε για το κόμμα. Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος, που έδωσαν το στίγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ότι αποτελούν τον «αριστερό πόλο» θα περιμένουν τις πρώτες κινήσεις Κασσελάκη και οι οποίες διαφωνίες, σε πρώτη φάση, θα εκφραστούν εντός των οργάνων. Το τι επιφυλάσσει το μέλλον ουσιαστικά δεν το γνωρίζει κανείς. Όπως φάνηκε και από την ίδια την υποψηφιότητα και την εκλογή Κασσελάκη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ